Utrechtse geschiedenis onder de knoppen

Vroeger moest een kind zich nog flink verbijten bij wéér een saaie geschiedenisles. Dat kan anders, dacht de gemeente Utrecht. Samen met het Maltese Valletta werkt de stad daarom aan een moderne methode om de geschiedenis in een vers sausje te gieten.

Al sinds 2006 werkt de hoofdstad van Malta behoorlijk intensief samen met Utrecht. Zo kijken de steden samen naar een manier om het erfgoed over te brengen aan nieuwe generaties. Bijvoorbeeld door lesmateriaal te maken in de vorm animaties of zelfs games.

De Dom 2.0

Het Domplein is vandaag de dag een handige afspreekplaats voor een dagje stad, maar rond Utrechts meest bekende toren ligt een hoop historie. Zo is te zien hoe Utrecht stamt uit de Romeinse tijd en in de Middeleeuwen gold Utrecht als het religieuze centrum van Europa.  Ook laat de omgeving van de Dom alles zien over onze enige Nederlandse paus ooit, Paus Adrianus.

De generatie van nu hoeft al niet meer echt langs bij de Dom om het rijke verleden van de toren mee te maken. Met hulp van allerlei programma’s is een digitaal bezoek nu mogelijk. Helemaal in 3D.

Nieuwe beelden, oud gevoel

Maar met de nieuwe technieken is er veel meer mogelijk. Zo hebben de filmmakers Peter Greenaway en Saskia Boddeke een animatiefilm gemaakt over een dag in 1680 op Kasteel Amerongen, net buiten Utrecht. Met de beelden maak je in vier minuten tijd 24 uur mee in het leven van een Utrechter die 330 jaar geleden leefde.

Veel van de initiatieven op het gebied van gaming en animatie komen voort uit het Utrechtse samenwerkingsverband Heritage Gaming Platform, waarin een aantal partijen elkaar ondersteunen bij het ontwerpen en vormgeven van de projecten. Doel is om een steeds groter deel van de Utrechtse geschiedenis onder de knoppen te krijgen.

Een gedachte over “Utrechtse geschiedenis onder de knoppen

  • 16 januari, 2013 om 12:34
    Permalink

    Ook in de schatkamer van Utrecht worden die technieken gebouwd, om bezoekers een betere inzicht in de geschiedenis te geven. Handig en interessant, want zo is het veel herkenbaarder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.