Wakker worden van de rijstkoker

Ik in HelsinkiEven leek het erop dat het uitwisselingsprogramma voor studenten, Erasmus, vanwege bezuinigingen in gevaar was. Zo’n 3 miljoen studenten zijn het afgelopen jaar op uitwisseling geweest in Europa. Ik was daar één van. Op 6 januari 2012 nam ik het vliegtuig naar Helsinki om 5 maanden weg te blijven…

Januari is hartje winter in de Finse hoofdstad. Ik had dan ook een fikse koffer vol met warme mutsen, handschoenen, sjaals en en lange onderbroeken. Het is maar 2,5 uur vliegen en toch was ik in een totaal andere wereld beland. Niet alleen de temperatuur die kan dalen tot -30, maar ook de taal en de mensen verschillen met ons kikkerlandje.

Dit zijn verschillen die ook een toerist opvallen. Vooral om de taal en de temperatuur kan je niet heen. Maar na een paar uur was ik in het bezit van een huissleutel. Toen pas kwam het besef: ik ben geen toerist, ik kom hier wonen. Studeren in het buitenland is anders dan een lange vakantie, anders dan reizen, anders.

Taal
Met die huissleutel in mijn zak nam ik de trein naar Kännelmaki. Met de klemtoon op de eerste lettergreep, want dat is zo met alle Finse woorden. In onderstaand filmpje kan je in één minuut wat Finse woordjes leren. Bijvoorbeeld: hoi = hei of moi en dag = hei hei of moi moi. Een eitje hè?

Leren
Met een paar woordjes Fins kan ik niemand overtuigen van het feit dat studeren in het buitenland een aanrader is. Toen ik die huissleutel uit mijn broekzak toverde en mijn flat in Kännelmaki opende, liep ik recht in de armen van mijn Zuid-Koreaanse huisgenote. Avonden lang spraken we met een fles rode wijn tussen ons in over de verschillen tussen onze landen, terwijl we tegelijkertijd Finse ervaringen deelden.

Elke ochtend werd ik wakker van de roze rijstkoker die in ons kleine keukentje stond. Om 7 uur ’s ochtends ging haar wekker, sjokte ze met de slapers in haar ogen door de gang, graaide een handje rijst mee om het in de roze koker te gooien en drukte op het knopje. Een paar minuten later blies het stoom langs de deksel. De roze rijstkoker maakte plaats voor een blauw kommetje en aan de keukentafel werd de rijst kaal opgepeuzeld, met stokjes.

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat het niet uit maakt of je elke dag braaf naar college gaat om internationale wetenschappelijke kennis op te doen. Als ik terugdenk aan mijn Erasmus, denk ik niet aan het niveau van de Finse universiteit, maar aan de roze rijstkoker die elke ochtend om 7 uur hete lucht door de keuken blies.

6 gedachten over “Wakker worden van de rijstkoker

 • 9 januari, 2013 om 19:47
  Permalink

  Klinkt ontzettend leuk allemaal! Heb zelf ook getwijfeld of ik weg zou gaan, maar was bang dat ik mijn vriendje en familie toch niet zo lang missen… Als ik dit zo lees krijg ik toch weer twijfels!

 • 8 januari, 2013 om 10:23
  Permalink

  Zelf heb ik een half jaar in het buitenland gewoond. Een ontzettend leuke en wat mij betreft onmisbare ervaring. De mensen die ik toen heb leren kennen zie ik nog steeds. Super!

 • 4 januari, 2013 om 13:12
  Permalink

  Ik denk zeker dat studeren in het buitenland goed voor je is. Je wordt er een stuk zelfstandiger van en leert je eigen boontjes doppen. Zeker als je nog altijd braaf en gezellig bij je ouders thuis woont. Je denkt wellicht “I can make it on my own”, maar dat kan nog wel eens vies tegenvallen als je voor een tijd het thuisfront verlaat. Ik woon zelf 1,5 jaar op mezelf, maar een vriendin van mij woont nog altijd thuis in een klein gezellig dorpje en gaat nu voor het eerst een half jaar van huis. Denk ik dat het goed voor haar is? ZEKER! Hop hop weg uit dat dorp, ogen open en een beetje de wijde wereld in. Reizen, koken, wassen, strijken, werken, vrienden maken, jezelf redden in een totaal andere cultuur en ook nog eens studeren. Het hoort er allemaal bij. Gaat zij het redden? Dat zullen we halverwege dit jaar gaan zien. Hoe dan ook is studeren in het buitenland volgens mij een ervaring die je leven verrijkt.

 • 2 januari, 2013 om 15:59
  Permalink

  Ik vertrek zelf over een maand naar Zweden! Kijk er enorm naar uit!

 • 2 januari, 2013 om 14:52
  Permalink

  Een tijdje studeren in het buitenland lijkt me ook wel wat. Heb je nog wat tips hiervoor? Bijvoorbeeld hoe je je makkelijk kan aanpassen en wat je vooral niet moet doen?

 • 22 december, 2012 om 17:45
  Permalink

  Studeren in het buitenland is zeker de moeite waard! Ik ben ook weg geweest en het was de leukste tijd van mijn studie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.