‘Wetgeving invoeren voor handel in rashonden’


Bij het kopen van een gewilde rashond is de geschiedenis vaak onbekend. Zeker bij honden als de golden retriever, labrador of dalmatiër; het zijn mooie en gewilde honden. Ook de Engelse buldog is gewild. De vader of moeder van de pup heeft zich vaak al meerdere keren voortgeplant. Ook de puppy’s van deze honden planten zich weer voort. En daar is verzet tegen, omdat die werkwijze voor incest en erfelijke aandoeningen zorgt.

Erfelijke eigenschappen
”Door het vaker voortplanten van deze dieren komen er steeds meer slechte erfelijke eigenschappen in de honden terug. Het is tegen de natuur dat binnen een kleine kring, dezelfde honden steeds terugkomen. Bij de buldog komt het voor dat de schedel niet meer groeit, maar dat de hersenen wel gewoon door groeien. Dit is een erfelijke eigenschap die voor heel veel pijn bij een hond zorgt”, zegt Frank Wassenberg, beleidsmedewerker bij de Koningin Sophia-Vereeniging tot bescherming van dieren.

Bekijk hieronder de overige delen van het interview met Frank Wassenberg.

Hondenmodeshows
Voor de fokkers van de honden zijn prijswinnende honden erg gewild; mooie honden zijn goed materiaal om door te fokken. De honden die zo vaak worden doorgefokt zijn de honden die verschillende prijzen winnen op hondenmodeshows. “De winnaar van vandaag, is het fokdier van morgen”, zegt Wassenberg. “Hoe mooier het dier, hoe mooier de nakomelingen dus hoe groter de kans dat deze hond gebruikt wordt voor het fokken.”

Handel
Op het fokken is volgens de Sophia-Vereeniging nauwelijks controle door de overheid. Wassenberg: “Het is ook lastig om inzicht te krijgen in deze wereld, want het wordt niet altijd geregistreerd”. Dit geldt ook voor de handel van de dieren. Dieren zijn goedkoop en steeds makkelijker te krijgen. Zelfs pups in een klein hokje in een dierenwinkel zijn geen uitzondering meer. Wie specifiek een rasdier wil, kan daar snel aan komen. Wachtlijsten zijn er niet en met de komst van Marktplaats zijn er meer fokkers die rasdieren aanbieden.

 

 

 

 

2 gedachten over “‘Wetgeving invoeren voor handel in rashonden’

  • 23 januari, 2013 om 10:30
    Permalink

    Die zogenaamde ‘puppy farms’ zijn echt vreselijk. En vaak hebben die honden door al het doorfokken ernstige gezondheidsklachten. Als ik een hond zou nemen haal ik er wel eentje uit het dierenasiel.

  • 23 januari, 2013 om 10:22
    Permalink

    Best heftig. Ik heb atijd al een Engelse Bulldog gewild. (Gaat niet gebeuren, want vriendlief vind die beesten ongeveer zo lelijk als orks zonder armen uit The Lord of the Rings) Maargoed, ik vraag me eigenlijk af waarom de ‘incest’ bij honden niet verboden is. Komt dat echt puur omdat wij die honden willen hebben? Ik voel me schuldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.