13 moskeeën in de stad Utrecht

De stad Utrecht telt volgens moskeewijzer.nl om precies te zijn 13 moskeeën. De Marokkaanse moskeeën zijn in een meerderheid (8), de Turkse moskeeën volgen op de voet (5). 

De gebedshuizen liggen verspreid door de stad, zoals je kunt zien op onderstaand kaartje. De opvallendste is misschien wel de Turkse Ulu Moskee. Door slechte grond en geldgebrek is de bouw al meerdere malen uitgesteld, het gebedshuis zou in eerste instantie in 2009 al af zijn. Geldproblemen zijn er volgens het bestuur niet. “Alles gaat nu volgens planning”, meldt de voorzitter van het bestuur Yücel Aydemir, aan CampusBlog.

Bron: Google Maps / moskeewijzer.nl
Bron: Google Maps / moskeewijzer.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eind november vorig jaar was de Utrechtse Sultan Ahmet-moskee in het nieuws. Volgens de gemeente zouden er jongeren illegaal slapen in een gebouw van de moskee. Ook een andere locatie is onderzocht naar aanleiding van vragen van de Utrechtse VVD-fractie.

De Nederlandse taal rukt op in Utrechtse moskeeën, meldde AD eind 2011. Volgens Jongerenimam Yassin Elforkani waren er destijds vier Marokkaanse moskeeën in Nederland waar in het Nederlands werd gepreekt, waaronder “de grote moskee” in Utrecht. Op hoeveel moskeeën in ons land tegenwoordig Nederlands wordt gepreekt, is niet bekend.

 

4 gedachten over “13 moskeeën in de stad Utrecht

 • 24 januari, 2013 om 01:49
  Permalink

  Er zitten inderdaad veel moskeeën ‘verborgen’ in een ‘normaal gebouw.’ Let maar eens goed op als je vrijdagmiddag door Utrecht fietst 😉

 • 23 januari, 2013 om 11:19
  Permalink

  Ik vraag me eigenlijk af wat de inhoudelijke verschillen zijn tussen die moskees. Vertellen Turken elkaar iets anders over de Koran dan Marokkanen? Leuk om een keertje achter te komen

 • 23 januari, 2013 om 10:37
  Permalink

  Het is me nog nooit opgevallen in de stad. Zijn dat dan ook moskeeën die bijvoorbeeld niet groot gebouw zitten, maar in een kleiner zaaltje? Dat hoor je namelijk wel eens, dat er geen geld is voor een eigen gebouw dus dat er iets afgehuurd wordt.

 • 18 januari, 2013 om 10:05
  Permalink

  Ik ben erg benieuwd wanneer de Ulu Moskee af is. Woon al een aantal jaren in de wijk en net zo lang wordt er gewerkt aan de moskee. Het begint er nu langzaam maar zeker wel mooi uit te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.