Begrafenis niet alleen voor mensen

Het is voor niemand makkelijk om een geliefde te verliezen. Vaak duurt het na de begrafenis nog maanden voor je er vrede mee hebt. Ook in de dierenwereld heeft het overlijden van een soortgenoot veel impact. Deze dieren hebben ook eigen rituelen als een soortgenoot komt te overlijden.

5. Ganzen
Onderzoekers zijn er achter gekomen dat ganzen bijna hetzelfde rouwproces als kinderen doorgaan. De ogen gaan zwaarder staan en sommige ganzen laten letterlijk hun koppen hangen nadat een soortgenoot is overleden.

4.  Giraffen
Sinds een jaar beginnen onderzoekers te vermoeden dat ook giraffen rouwen. Na een aantal incidenten in dierentuinen is de wetenschap genoodzaakt het gedrag van de giraffen beter te onderzoeken. Vorig jaar werd in een dierentuin in Gambia een giraffe doodgeboren. De moeder van het doodgeboren veulentje weigerde het lichaam alleen te laten. Vier dagen lang bleef ze hem verzorgen terwijl andere giraffen ook afscheid namen van de veulen.

3. Eksters
Bij deze vogels denken we sneller aan geluidsoverlast dan aan uitgebreide rouwprocessen, maar deze vogels zijn slimmer dan ze lijken. Een professor van de universiteit van Colorado kwam erachter dat eksters bij het overlijden van een soortgenoot een vast ritueel hebben. Als een ekster komt te overlijden zullen de andere vogels er één voor één heen lopen en het lichaam zachtjes tikken met de snavel. Daarna vliegen de eksters weg om wat gras te halen en leggen dit naast de dode vogel.

2. Chimpansees
Het is al langer bekend dat bepaalde apensoorten veel overeenkomsten met ons hebben, maar ook in hun rouwproces zijn ze bijna gelijk aan ons. Een bekend rouwproces van chimpansees is die voor Dorothy. Deze chimpansee woonde in een speciaal verblijf in Kameroen en was een belangrijk lid van de groep. Maar verzorgers konden niet voorspellen dat haar overlijden een grote impact op de groep had. De overige chimpansees vormden een erehaag voor hun overleden groepsgenoot toen verzorgers haar gingen begraven. Nooit eerder is dit voorgekomen bij chimpansees die wel een rouwproces doormaken.

1. Olifanten
De bekendste dieren die rouwen om overleden soortgenoten zijn olifanten. Deze dieren kunnen veel emoties voelen en hebben vaak complexe familiebanden. Onderzoekers doen nog steeds onderzoek naar deze verhoudingen binnen de groepen. Opvallend is dat olifanten niet alleen lang rouwen om hun doden, maar deze ook begraven. Er zijn veel gevallen bekend waarbij olifanten het lichaam bedekten met zand en bladeren. In sommige gevallen hebben olifanten zelfs mensen begraven die ze daarvoor gedood hadden.

 elephant-55051_640

4 gedachten over “Begrafenis niet alleen voor mensen

 • 23 januari, 2013 om 10:02
  Permalink

  Die beelden op YouTube van rouwende olifanten zijn echt hartverscheurend. Dieren hebben wel gevoel!

 • 23 januari, 2013 om 09:56
  Permalink

  Interessant om te lezen zeg! Van de olifanten had ik het ook wel eens gehoord, maar van de andere dieren niet. Toen mijn paard vroeger overleed, was het andere paard ook helemaal ontdaan. Hij heeft een tijdje niets gegeten en ging bij het dode paard liggen, zo zielig…

 • 23 januari, 2013 om 09:31
  Permalink

  Olifanten kunnen zelfs sterven als zij hun geliefde verliezen. Ze weigeren dan te eten en sterven langzaamaan. Ze zeggen dus eigenlijk dat een olifant kan sterven aan een gebroken hart. Daarom vind ik olifant zulke leuke dieren.

 • 23 januari, 2013 om 02:22
  Permalink

  Toch wel erg bijzonder dit. Van olifanten wist ik inderdaad dat ze dit deden, maar van de andere dieren niet. Ik weet wel dat onze kat een week niet at toen haar kattenvriendje was overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.