Criminaliteit rondom Utrechtse coffeeshops

Er zijn veel coffeesho5548F55B527CA9D72B92FCC65C2C5D_h264_w330_m2_q90_cezscFBCRps in Utrecht, iets wat algemeen bekend is. Dat coffeeshops veel criminaliteit met zich meebrengt is ook niet nieuw. Maar dat het in Utrecht soms de spuigaten uitloopt is niet voor iedereen bekend.

Vorige maand heeft burgemeester Wolfsen het bevel gegeven om coffeeshop Shabab in Lombok definitief te sluiten. In de shop werd er in totaal 150 kilo hasj, een half miljoen euro aan contant geld en een vuurwapen gevonden. Dit is niet het enige voorval in de afgelopen maanden in Utrecht. In dezelfde periode als de inval van Shabab, zijn er nog acht verschillende drugshuizen gesloten.

De gemeente Utrecht is inmiddels bezig om het telen van wiet niet te legaliseren maar te ‘reguleren’. Dit houdt in dat vooral coffeeshops zelf hun wiet kunnen telen. Wiet roken is namelijk gedoogd hier in Nederland, maar het telen van wiet is illegaal. Volgens VOC-wethouder Derrick Bergman is dit een van de kromme regels in dit land. ‘Volgens mij snappen ambtenaren het gewoon niet. Zij denken dat elke ochtend, als de coffeeshop geopend wordt, er een zak wiet uit de lucht komt vallen. Dat is dus niet zo. Coffeeshops kopen het in of telen het zelf. Dat is strafbaar, maar het vervolgens verkopen en roken niet. Te idioot voor woorden!’
Coffeeshops in Nederland moeten zich houden aan het toegestane hoeveelheid cannabis dat zij in de shop mogen bevoorraden. Dit mag 500 gram per shop zijn. De grootte van de coffeeshop maakt niets uit.

Hieronder is een reportage van Fresh.tv te zien die de illegale wietteelt in Nederland door de geschiedenis heen laat zien.

Eén gedachte over “Criminaliteit rondom Utrechtse coffeeshops

  • 24 januari, 2013 om 01:55
    Permalink

    Tsja, als je niet zelf wiet mag kweken, moet je het ergens vandaan halen. En als je als coffeeshop zijnde slechte 500 grams wiet in je shop mag hebben, moet je wel in overtreding gaan om je shop draaiende te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.