De boer verdient bij

zorgboerderij het boere erf
Je ziet ze steeds vaker. Boeren die hun producten ook aan huis gaan verkopen. Een deel van de stal wordt verhuurd als caravanopslag of vergaderruimte. Anderen zoeken naar bijverdiensten in  de toeristensector en organiseren boerengolf- of picknickmiddagen.

 

 

Ruim de helft van de boerenbedrijven in Nederland haalt zijn inkomsten uit nevenactiviteiten. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het zijn vooral de eigenaren van kleine boerenbedrijven die zoeken naar een manier om aan een extra inkomen te komen. Hiermee is een aantal jaar geleden ook de opkomst van de ‘zorgboerderij’ in gang gezet. In 2009 was het aantal van dit soort boerderijen in vijf jaar tijd bijna verdubbeld. Aan de ene kant omdat de landbouw dus op zoek is naar nieuwe mogelijkheden, aan de andere kant door de toenemende vraag naar zorg op maat.

De meeste zorgboerderijen zijn in het bezit van koeien. Zo ook de boerderij van Corrie Boere, die mensen met dementie een dagbesteding biedt. Op ‘Het Boere Erf’ verzorgen de ouderen de koeien en koken ze met elkaar. De boerderij is inmiddels een succes. Toch denkt Boere dat ze de stap naar zorgboerderij niet had aangedurfd zonder de subsidie die ze vanuit Europa ontving: “Het is toch een risico dat je neemt.”

Zie hieronder wat Boere met de subsidie heeft gedaan.

6 gedachten over “De boer verdient bij

 • 24 januari, 2013 om 02:11
  Permalink

  Die nevenactiviteiten zijn er goed! Zo zijn wij (ik in ieder geval) er als stedelingen van bewust waar de producten vandaan komen en kan het een interessant inkijkje geven. Misschien dat mensen daardoor ook bereid zijn meer voor melk te betalen.

 • 22 januari, 2013 om 17:16
  Permalink

  Het valt mij inderdaad ook op, de melkprijzen zijn bijvoorbeeld zo laag dat melkboeren het ontzettend moeilijk hebben. Maar wat Carina zegt is denk ik waar, het moet voor de boeren ook een nevenactiviteit zijn waar ze zelf ook plezier uithalen, anders is het niet te doen. Aan het filmpje over Het Boere Erf is te zien dat ze echt liefde voor hun vak hebben.. mooi vind ik dat!

 • 22 januari, 2013 om 16:05
  Permalink

  Volgens mij is er een trend zichtbaar. Een klein groepje boerderijen wordt steeds groter, terwijl de groep waar het hier overgaat moet kiezen voor nevenactiviteiten. Ik denk zelfs dat dit iets dat we door de hele maatschappij zien. Als je kijkt naar het winkelaanbod zie je ook dat daar veel ‘simpele’ mkb’ers verdwijnen, terwijl een aantal grote ketens de lakens uitdeelt.

 • 22 januari, 2013 om 12:01
  Permalink

  De eigenaresse van de zorgboerderij die wij spraken doet het werk wel echt uit liefde voor het vak en de mensen. Ik denk dat als je die liefde voor het vak niet hebt, je het ook niet redt. Het is in eerste instantie een grote investering die je moet doen en het is hard werken.

 • 16 januari, 2013 om 12:25
  Permalink

  De boeren die ik spreek zeggen ook allemaal dat het nauwelijks mogelijk is om het hoofd boven water te houden met alleen het houden van een veestapel. De investeringen zijn het niet waard, het rendement is ver beneden peil!

 • 16 januari, 2013 om 11:17
  Permalink

  Doen deze boerderijen het wel echt om bijvoorbeeld demente ouderen te helpen en niet alleen voor het extra zakcentje dat ze er mee verdienen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.