De explosieve geschiedenis van Lage Weide

00 20100410 Luchtfoto LW 4 (Large)

Zittend in de trein vanuit het westen naar Utrecht zal het velen opvallen. Terwijl je de bomvolle snelweg A2 kruist zie je rechts de kenmerkende rokende pijp van Douwe Egberts. Niet veel verderop stroomt het water van het Amsterdam-Rijnkanaal onder je door. Links zie je nog een grote toren – van Nuon – en net om het hoekje ligt een beetje Utrecht met wat verborgen historie: Lage Weide. 

Het is een stukje Utrecht dat op het eerste oog niet direct opvalt. Een groot industrieterrein en een aantal havenarmen liggen ingeklemd tussen de snelweg A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal. De haven Lage Weide is sinds het einde van 2012 helemaal opgeknapt: het water is dieper gemaakt en de kades zijn helemaal vernieuwd. De leegstand op het gelijknamige industrieterrein moet daarmee minder worden.


Grotere kaart weergeven

Verhuizing

Al in de twaalfde eeuw kon Utrecht trots zijn op een eigen haven. Aan de Oudegracht verrezen werven waardoor er dwars door het centrum een haven ontstond.  Op de website van het Utrechts Archief zijn nog tekeningen van de oude haven te vinden. Tegelijkertijd bouwde Utrecht hard aan de werfkelders waarvan de resten nog steeds te zien zijn. Voor de belevering van bijvoorbeeld pakhuizen was deze constructie ideaal. Lage Weide, toen nog Trechter Weide, was in de vroege eeuwen eigendom van de stedelingen. Slechts het vee stond in deze weide die net buiten de stadsmuren lagen.

In de negentiende eeuw verscheen het Amsterdam-Rijnkanaal in de Trechter Weide. Het was de start van een verhuizing van het centrum naar het gebied. Halverwege de twintigste eeuw verplaatste de havenactiviteiten zich naar Lage Weide. Rondom de haven verzamelden zich steeds meer bedrijven.

84668 Proton-kernhaven 1962
Een deel van de haven Lage Weide in de begin jaren ’60

Explosie

Na de snelle groei van het gebied Lage Weide kreeg het gebied in 1967 een flinke terugslag. Op 12 juni worden er duizenden kilo’s afgekeurde munitie op een schip van Defensie geladen. Er breekt plots een brand uit en de hele boel explodeert. Twee mensen komen om en meer dan honderd mensen raken gewond. In een straal van een kleine kilometer raken gebouwen beschadigd.

Lage Weide in het jaar van de Munitieramp
Lage Weide in het jaar van de Munitieramp

Resten van de trieste gebeurtenis zijn in 2009 nog aan te treffen in Lage Weide. Tijdens het uitdiepen van de havenarmen worden resten van granaten en een stuk van een raket gevonden. Ruim veertig jaar na dato heeft de Munitieramp nog steeds een flinke impact, want door de gevaarlijke vondst ligt de renovatie van Lage Weide tijdelijk stil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.