De tweede schatkamer onder het Domplein

Schatkamer Domplein presentatiesIn 2014 moet het klaar zijn, de nieuwe schatkamer onder het Domplein. Met onder meer 1,5 miljoen euro subsidie vanuit Europa wordt in dit nieuwe bezoekerscentrum geprobeerd een beeld te geven van Utrecht. Voortaan kunnen mensen onder het Domplein doorlopen. De muren van het middenschip van de Dom worden blootgelegd. Als bezoeker loop je tussen deze muren door. Met visuals, 3Dmodellen en andere moderne snufjes wordt geprobeerd de bezoekers zoveel mogelijk geschiedenis bij te brengen. Het geld vanuit Europa is verdeeld. Een derde ervan gaat naar het onderzoek binnen het Porticoproject. Dat is een project waarin Utrecht een samenwerking aangegaan is met de steden Keulen (D), Chester (GB) en Gent (B). In dit project is er een uitwisseling van archeologische kennis. Zo wordt voorkomen dat er in verschillende landen hetzelfde onderzoek loopt. In de partnersteden zijn namelijk ook verschillende bouwprojecten. Op verschillende data worden bijeenkomsten gehouden waar de archeologen bij elkaar komen. Opvallend is dat de samenwerking geeist werd vanuit Europa, als voorwaarde van de subsidie. Opgravingen uit de jaren ’20 en ’30 gingen in de loop van de tijd, bij het niet goed conserveren ervan, oxideren. De archeologie ging daardoor deels verloren. Om dit te voorkomen werken de steden nu samen.

Het Domplein zal vanaf deze zomer een grote bouwput zijn voor de nieuwe schatkamer. Het liefst willen de bedenkers van de schatkamer een ondergrondse doorgang van de huidige schatkamer naar de nieuwe, maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag.

7 gedachten over “De tweede schatkamer onder het Domplein

 • 24 januari, 2013 om 09:55
  Permalink

  @Leon, dan ben ik erg benieuwd wat je denkt als je Den Haag binnenrijdt.

 • 23 januari, 2013 om 11:15
  Permalink

  Ik vind het nogal meevallen met hoeveel geschiedenis Utrecht uitademt. De Domtoren is wel het paradepaardje en die wordt te pas en te onpas in de spotlight gezet met weer iets nieuws. Ik hoor graag meer over de dingen van Utrecht die ik nog niet wist. Zoals die mythes bijvoorbeeld. Utrecht is meer dan de Dom.

 • 22 januari, 2013 om 16:00
  Permalink

  Dat is zeker waar. Rotterdam heeft ook geschiedenis. Maar Utrecht ademt het meer, treedt er meer mee naar buiten. Als je Rotterdam binnenrijdt denk je: ‘dit is een wereldstad’, bij Utrecht is het meer ‘historie’. Overigens heeft dat bij Rotterdam ook zo’n z’n oorzaken natuurlijk..

 • 21 januari, 2013 om 14:58
  Permalink

  @ Leon in Rotterdam is toch zat te zien? Daar zie je nog de kogelgaten in het stadshuis!

 • 21 januari, 2013 om 13:10
  Permalink

  Zeker leuk dat Utrecht wat aan het verleden doet. Ik kom zelf uit Rotterdam en daar is nog maar weinig te zien van het verleden. Ik denk dat de toekomstige jeugd de geschiedenis beter begrijpt door het te ervaren dan door het gewoonweg uit een boek te lezen. Goed werk van de stad dus!

 • 21 januari, 2013 om 13:00
  Permalink

  Ook heel interesant dat ze de grenzen van de Limes zichtbaar willen maken! Ooit liep er namelijk een rivier vlak achter de Dom.

 • 21 januari, 2013 om 12:53
  Permalink

  Vet dat Utrecht nog steeds zo bezig is met haar geschiedenis. Dat zouden steden als Beijing ook moeten, die gooien alle oude gebouwen gewoon neer. Eeuwig zonde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.