Dieren en ouderen: een goede combinatie

 

DUO4Je bent 85, slecht ter been, en je gehoor is ook niet meer wat het  vroeger was. Toch heb je een hond waarmee je lief en leed deelt. Of een kat. Of misschien zelfs een parkiet. Maar om op zo’n leeftijd nog voor je huisdier te zorgen is lastig. Dit is de reden dat de dierenbescherming Utrecht, Amersfoort en omstreken het project DUO is begonnen.

Elsbeth Leviticus is coordinator van het project, en vertelt wat dieren voor de ouderen kunnen betekenen: “Steeds vaker raken ouderen geisoleerd. Niet alleen door fysieke beperkingen, maar ook omdat de kinderen en de buren druk zijn. Dan hebben ze toch nog afleiding aan een dier.”

Dat het ook heel anders kan, bewijst het project OOHPOEH. Deze organisatie zorgt er juist voor dat opa Henk juist weer van zijn luie stoel afkomt en juist de honden gaat uitlaten. De ouderen kunnen zich opgeven als ‘maatje’, en worden gekoppeld aan de dieren van mensen die zelf geen tijd hebben om hun beesten uit te laten. OOPOEH wil hiermee drie vliegen in één klap slaan: ouderen helpen aan meer gezelschap en beweging, baasjes helpen aan een betrouwbare oppas en huisdieren helpen aan de aandacht en verzorging die zij nodig hebben.

Genoeg opties dus, voor wie op oudere leeftijd is en van dieren houdt. Want dieren kunnen veel liefde en genegenheid geven.

Wil je je inzetten als vrijwilliger bij het project DUO? Het project zoekt nog vrijwilligers in omgeving Utrecht! Klik op de link voor meer informatie! http://www.dierenbescherming-utrecht.nl/dbua/index.php?pageid=101

2 gedachten over “Dieren en ouderen: een goede combinatie

  • 24 januari, 2013 om 10:36
    Permalink

    Ik ben het met Francis eens. Een mooi project en ik denk zeker dat het ouderen helpt om uit hun isolement te halen. Als ze een hondje hebben komen ze ook nog eens buiten om hem uit te laten. Goed initiatief!

  • 24 januari, 2013 om 09:02
    Permalink

    Ik denk dat het heel goed is om ouderen mensen een hond te geven. Ze voelen zich toch snel alleen als ze bijvoorbeeld hun partner verloren zijn. Met een trouwe viervoeter bij zich krijgen ze, denk ik, toch nog iets meer liefde op hun oude dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.