Een stad vol mythes (I): ‘De basilisk’

Utrecht zit vol historische verhalen.Tegenwoordig kan je nog geen woord uitbrengen of het staat genotuleerd, maar eeuwen terug was dat anders. Maar weinig van die oude verhalen zijn te controleren. En zo ontstaan er mythes. Op Campusblog vindt u er deze week drie. Vandaag deel 1: ‘De basilisk in de bierbrouwerij’.

basilisk

In de Middeleeuwen zag men de basilisk als een ondier, de basilisk stond aan de kant van de duivel. Het beest doodde mensen door vuur te spuwen uit zijn ogen. Zijn angstaanjagende kop zorgde voor onrust bij de mensen. Na zijn geboorte – uit een hanenei dat was uitgebroed door een schildpad – verstopte de basilisk zich in de kelder van een bierbrouwerij in Utrecht. Daar was het donker en kon hij ongestoord te werk gaan.

Op een dag verdween er een werkman en niet veel later verdween er nog iemand na het bezoeken van de kelder van de brouwerij. De deur werd op slot gedraaid en nooit ging iemand nog vrijwillig naar binnen. Wie het toch probeerde, was hetzelfde lot beschoren: de dood. Geen wapen kon de basilisk tot stoppen dwingen.

Toch waren er helden die het probeerden. Ze faalden stuk voor stuk, maar toch kwam er een moment waarop zo’n held Utrecht bevrijdde van de griezel in de brouwerij. Een zekere jongeman was de zoveelste die een poging deed. Zonder wapen kwam hij aan, de stad stond versteld. De burgers geloofden niet dat hij met slechts een spiegel om zijn nek de basilisk kon verslaan. Met een blinddoek voor stapte de jongeman zelfverzekerd naar binnen.

Zonder angst stond hij daar, terwijl hij het beest op zich af hoorde komen. Hij zag niks, maar toen kwam er een vlammenzee op hem af. De basilisk probeerde ook hem te vermoorden. Maar met één harde kreet hoorde de jongeman de basilisk achteruit deinzen. Het heffen van de spiegel had geholpen. De vurige ogen van de basilisk hadden nu zelfmoord gepleegd.

Foto: Wikipedia

 

3 gedachten over “Een stad vol mythes (I): ‘De basilisk’

 • 23 januari, 2013 om 10:46
  Permalink

  Ergens komt me dit heel bekend voor! Is het ook niet gebruikt in een van de Harry Potter boeken, toevallig?

 • 18 januari, 2013 om 10:09
  Permalink

  Ja inderdaad Steven! Veel verborgen schatten in Utrecht. Hoe langer ik er woon, hoe meer dingen ik ontdek!

 • 18 januari, 2013 om 09:49
  Permalink

  Leuk dat dit zo mooi in beeld komt. Utrecht is een stad met veel verborgen schatten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.