Een stad vol mythes (II): ‘Stadsbeschermer Maarten’
Utrecht zit vol historische verhalen.Tegenwoordig kan je nog geen woord uitbrengen of het staat genotuleerd, maar eeuwen terug was dat anders. Maar weinig van die oude verhalen zijn te controleren. En zo ontstaan er mythes. Op Campusblog vindt u er deze week drie. Vandaag deel 2: ‘ Stadsbeschermer Maarten’.
Zo’n vijftienhonderd jaar geleden leefde er een soldaat in het Romeinse leger: Maarten. Terwijl hij rondtrok met het leger kwam hij in een van de steden een bedelaar tegen. De bedelaar zat bij de stadspoort te bedelen in de hoop dat hij iets warms kon kopen. Iedereen liep de rillende man voorbij, totdat Maarten voorbij trok. De Romeinse soldaat kreeg medelijden bij het zien van de treurige aanblik. Hij stapte van zijn paard, sneed zijn uniform door de helft en gaf de ene helft aan de bedelaar.
Door zijn uniform te scheuren overtrad Maarten de regels. De helft van het uniform was namelijk eigendom van het Romeinse leger, de andere helft had hij zelf betaald. Daarom was het strikt verboden om ook maar iets van je outfit weg te geven. Toch waardeerden de mensen de daad van Maarten. De Katholieke kerk noemde Maarten na zijn daad zelfs een heilige. Vanaf die dag gaat Maarten door het leven als Sint Maarten. Mensen zien Sint Maarten sindsdien ook als een heilige die ze beschermt tegen ziekte en oorlog.

Ook heeft hij een bijzondere rol gekregen voor kinderen. Op Sint Maarten, 11 november, gaan kinderen met lampionnen langs de deuren om speciale liedjes te zingen voor mensen. Daarnaast geldt Maarten nu als beschermer van Utrecht. Vooral rond de Dom is zijn afbeelding te zien. Zo zie je hem in negentien reliefs boven vensters in de Pandhof en boven de poort en zijn beeltenis staat op de grote bronzen deur van de Dom en In het logo van Utrecht verwijzen de kleuren rood en wit naar Sint Maarten.
In de Dom hangt zelfs een klok die vernoemd is naar de oude Romeinse soldaat. Vroeger luidde de mensen die als er gevaar dreigde. Tegenwoordig is de klok nog te horen met Sint Maarten.

Maar wat maakt dan dat Utrecht zo betrokken is met Maarten? Scheurde hij zijn uniform bij de poorten van de Domstad?
Komen hier die lampionoptochten vandaan?
Bijzonder verhaal, leuk om op deze manier wat meer over Utrecht te weten te komen. St. Maarten wordt volgens mij nog steeds goed gevierd in Utrecht en omgeving,