Geen wi-fi in de trein is zó 2010

Voor het einde van het jaar moeten alle 365 intercity’s van de Nederlandse Spoorwegen internet hebben. Op de trein wordt bij de deur heel mooi een wi-fi teken afgebeeld en de informatiebordjes in de trein zeggen ook dat de trein internet zou hebben. In de praktijk valt dat helaas nogal vaak tegen.

De NS heeft begin 2010 gezegd dat zij vóór 2013 alle intercity’s met internet wilden uitrusten. Inmiddels is meer dan de helft ook werkelijk uitgerust met internet. Alle enkeldeks intercity’s hebben internet en de dubbeldekkers zijn nu aan de beurt. Gemiddeld komen er per maand 10 treinen met internet bij. Tevens is het aantal gebruikers van het internet viervoudig vermenigvuldigd ten opzichte van 2011. Met ongeveer 450 procent is het wi-figebruik gegroeid.

De grootste reden van het niet functioneren van het internet is dan ook overbelasting van het netwerk. Hoe meer mensen zich op hetzelfde netwerk bevinden, hoe langzamer het internet wordt. Gemiddeld spenderen reizigers zo’n 40 minuten op het netwerk en maken dan ongeveer gebruik van 9 MB. Een andere grote oorzaak van het probleem zijn de masten die langs het spoor staan. Veel van deze masten zouden het netwerk niet aankunnen en soms staan de masten buiten het bereik van de trein, waardoor het internet dus uitvalt.

En zoals de NS en T-mobile hadden kunnen verwachten, wordt er dan ook vaak geklaagd op social media over het internet. T-mobile verzorgt het internet in alle treinen van de NS. Zij hadden in ieder geval tot het einde van 2012 een contract. Hoe het nog verder in 2013 loopt moet nog over gecommuniceerd worden.

Schermafbeelding 2013-01-16 om 16.03.40 Schermafbeelding 2013-01-16 om 16.03.15 Schermafbeelding 2013-01-16 om 16.02.43 Schermafbeelding 2013-01-16 om 16.02.05 Schermafbeelding 2013-01-16 om 16.01.01

 

 

 

 

4 gedachten over “Geen wi-fi in de trein is zó 2010

 • 24 januari, 2013 om 01:51
  Permalink

  Ik kies zelf en bewust (tijdens studeren) momenten om mijn laptop dicht te doen en mijn telefoon op flightmodus te zetten. De wereld zal heus niet vergaan op dat moment.

  Over Wifi: Ik reis elke dag met de trein en heb zó vaak dat het Wifi niet werkt.. Dan moet ik uiteindelijk maar mijn iPhone als internetbron voor mijn laptop. Is overigens vooral de laatste tijd zo vroeger werkte het veel beter.

 • 18 januari, 2013 om 10:02
  Permalink

  Tsja, we zijn zo gewend geraakt aan overal bereikbaar zijn dat het misschien juist wel goed voor ons is om een keertje geen bereik te hebben. Lekker rustig!

 • 18 januari, 2013 om 09:51
  Permalink

  Ik kan in de trein altijd internetten. Maar op het station (Utrecht cs) is het hopeloos.

 • 18 januari, 2013 om 09:47
  Permalink

  Eigenlijk nooit last van gehad, ik kan altijd internetten in de de trein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.