Herken de zwervende huiskat

zwervende huiskat
Hoe herken je een zwervende huiskat? Niet elke kat die buiten ronddwaalt is namelijk een echte zwerfkat. De dierenambulance Utrecht zegt steeds vaker te worden gebeld voor gezonde katten. Deze dieren hebben vaak gewoon een thuis in de buurt. Waar moet je aan denken als je een kat veel naar buiten laat? Een paar concrete tips voor eigenaar en vinder.

 

Tips voor de eigenaar:
1. Hou een kitten zo lang mogelijk binnen. Zo krijgt de kat het besef van een thuis en zal deze sneller terug naar huis keren. Houdt de kat ’s nachts binnen, want in het donker schuilen de meeste gevaren voor uw huisdier.
2. Zorg dat de kat alle inentingen heeft. Echte zwerfkatten dragen vaak ziektes met zich mee en kunnen jouw huisdier aansteken.
3. Laat je huisdier castreren/steriliseren, dan kan hij of zij niet voor nakomelingen zorgen. Meer nakomelingen, betekend meer zwerfkatten.
4. Check of je kat gechipt is. Dan bent u als eigenaar snel te vinden als uw kat toch door de dierenambulance wordt opgehaald.
5. Ook een penning om de hals hangen is nog beter. De dierenambulance hoeft dan niet voor niets te komen. De vinder ziet gelijk dat de kat een thuis heeft en kan zonder tussenkomst van de hulpverleners de eigenaar achterhalen.

Tips voor de vinder:
1. Herken de zwerfkat. Deze dieren zijn vaak wat magerder, maar dit hoeft nog niets te betekenen. Ziet de vacht er slecht uit en heeft de kat verwondingen dan is het mogelijk toch echt een zwerfkat. Let er ook op of de kat een halsband draagt, misschien heeft de eigenaar zijn gegevens er in staan.
2. Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met de dierenambulance. Zij kunnen direct zien of een kat gechipt is of niet.
3. Denkt u dat een kat een thuis heeft, geef hem dan niet te eten. De kat weet dat er wat te halen valt en zal dus zeker terug komen.
4. Zwerft een kat langer dan een paar dagen door de straat, vraag dan eens aan buren of zij een kat missen. Of misschien kent iemand de eigenaar.
5. Is dit niet het geval, meldt de kat dan aan bij Amivedi, de stichting voor vermiste en gevonden huisdieren. Eigenaars die hun kat kwijt zijn zullen hier als eerste kijken of hun geliefde huisdier er tussen staat.

3 gedachten over “Herken de zwervende huiskat

 • 23 januari, 2013 om 11:12
  Permalink

  Wist je dat er ook een ‘Vind mijn kat- app’ voor je smartphone is. Here Kitty Kitty heet deze geloof ik. Daar zitten allemaal kattengeluiden op die katten jouw kant op lokken. KatTEN ja. Niet heel functioneel, want voor je het weet lopen alle katten uit de wijk achter je aan, en is je eigen kat misschien te bang om in de buurt te komen.

 • 22 januari, 2013 om 12:19
  Permalink

  Vraag eens na in de buurt. Vaak gaat een kat niet heel ver van huis en blijft hij in zijn natuurlijke habitat. Buren kunnen hem wel eens gezien hebben. Verder kun je kijken op Amivedi. Je vindt daar een heel register van alle gevonden katten per provincie en regio. Wie weet heeft iemand hem aangemeld. Succes.

 • 16 januari, 2013 om 19:07
  Permalink

  Handige tips, ik heb ook vaak het gevoel dat er zwerfkatten bij mij in de buurt rondlopen. Zijn er ook nog goede tips voor als je je kat kwijt bent? Onze kat is ongeveer 2 maanden geleden namelijk ineens verdwenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.