Het geheim van Vocking leverworst

vlw-Vockingworst_O

Al bijna 125 jaar wordt ‘ie gemaakt in Utrecht: Vocking leverworst. Al die jaren is het recept nooit veranderd. Toen CampusTalk op bezoek ging in de fabriek had directeur Paul Vocking het recept goed verborgen. Wij zoeken toch nog even verder naar het geheime recept van Vocking.

‘Ik vergelijk het altijd met Coca Cola: dat is het bekendste geheime recept dat er bestaat. Maar natuurlijk is onze leverworst ook na te maken. Het gaat er vooral om dat mensen weten wat ze kunnen verwachten’, zegt Paul Vocking.

Maar is het recept van de typisch Utrechtse ook na te maken? Pierre Heijnen van de website www.vakrecepturen.nl denkt dat hij wel in de buurt kan komen. ‘Maar het blijft natuurlijk een beetje gissen’, zegt Heijnen.

In de Vocking-imitatieworst van Heijnen zitten de volgende ingrediënten. Let op! Dit is dus niet het geheime recept van Vocking.

– Verse varkenslever
– Verse jonge runderlever
– Speksnippers
– 2 kilo gerookte varkenskoppen
– 1 liter magere en zonder zout vleesbouillon (van de koppen)
– Zout
– Zwarte peper
– Piment
– Gemalen majoraan
– Nootmuskaat
– Foelie

Deze imitatieleverworst is erg lekker op bruinbrood en een beetje mosterd. Ook op een verjaardag in combinatie met een biertje is de worst goed te eten. Maar het bijzonderste aan deze leverworst is dat je hem kunt bakken. Snij de worst in plakjes en bak deze in olijfolie, samen met een gesnipperd sjalotje. Lekker bij aardappels en groenten!

Kortom: het echte geheim van Vocking blijft dus nog wel even geheim, maar een alternatief is mogelijk. Hoe dan ook, de echte Vocking leverworst is gewoon in elke Utrechtse supermarkt te krijgen.

5 gedachten over “Het geheim van Vocking leverworst

 • 16 mei, 2013 om 12:03
  Permalink

  Ik denk zelf dat er nog wel het een en ander aan hulpstoffen en specerijen bij moet, vooral als je de leverworst kan bakken. ben wel nieuwsgierig naar de smaak en structuur.

 • 16 januari, 2013 om 11:14
  Permalink

  Ben nu wel erg benieuwd, snel maar eens langs voor een broodje dan!

 • 16 januari, 2013 om 10:51
  Permalink

  @Marije: Jazeker; het broodje is in diverse Utrechtse kroegen te koop w.o. Dikke Dries, cafe Vingerhoed op Wed e.d.. En mocht je om recepten verlegen zitten check dan onze website!

 • 14 januari, 2013 om 21:29
  Permalink

  Is deze worst ook in Utrecht op een broodje te koop? In een broodjeszaak of iets dergelijks?

 • 10 januari, 2013 om 18:34
  Permalink

  Typische Utrechtse worst! Ik word er toch wel een beetje nieuwsgierig van. Wie weet wat voor bizarre dingen er zometeen allemaal in die worst zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.