Internet: een verslaving?

Bram van Montfoort ging een jaar offline. Voor de wetenschap, zegt-ie zelf, maar ook voor ‘de ervaring’. Steeds meer mensen weten de weg naar de computer, tablet of smartphone te vinden. Zijn we met z”n allen op weg naar een verslaving?

Uit onderzoek van de University of Maryland blijkt dat studenten al na 24 uur afkickverschijnselen vertonen wanneer ze plotseling geen toegang meer hebben tot internet of andere vormen van media. Duizend studenten in tien landen werden aan het onderzoek onderworpen: ze moesten zich een hele dag onthouden van elke vorm van media (internet, muziek, games, telefoons).

Krabben en eenzaam
Na of tijdens de 24 uur hadden studenten last van gevoelens van eenzaamheid en verveling. Argentijnse studenten voelden zich het meest geïsoleerd en 23% van de studenten hield het experiment niet eens vol. Een Argentijnse student voelde zich ‘dood’ en een studente uit Amerika kreeg zelfs fysieke afkickverschijnselen door het gemis van haar telefoon waardoor ze zichzelf ging krabben.

Advies
De onderzoekers geven aan dat studenten geleerd moet worden om hun mediaconsumptie te kanaliseren. Ze moeten zich bewust worden welke informatie ze wel en niet nodig hebben zodat ze niet het gevoel hebben alles te moeten bijhouden.

Is internet een echte verslaving?

De vraag of een internetverslaving een echte verslaving is, wordt niet beantwoord in het onderzoek. Wel hebben de onderzoekers geconstateerd dat studenten niet alleen een mentale verslaving hebben, maar dat ze ook fysieke uitkijken naar het vasthebben van hun apparaten. Drugsverslaafden hebben dat ook met drugs.

Van Montfoort werd tijdens zijn jaar begeleid door een verslavingsdeskundige. Luister hier hoe Bram het afkicken vond.

 

Ben jij internet verslaafd of denk je dat te zijn? Voor het luttele bedrag van 14.500 dollar kan je je hier van je verslaving laten afhelpen.


2 gedachten over “Internet: een verslaving?

  • 24 januari, 2013 om 02:04
    Permalink

    Bij het onderzoek ontbreekt nogal veel. In wat voor situatie zaten die studenten toen. In een normale schoolweek? In een vakantie? Waren ze van huis? Als ik een dag naar iets interessants ben of op vakantie ga, kan je best een dagje zonder internet. Anders niet. Alle communicatie gaat tegenwoordig via internet. Net als het volgen van het laatste nieuws en biedt internet mogelijkheid tot verdieping omdat je internationale media dichter bij je zijn.

  • 8 januari, 2013 om 13:33
    Permalink

    Toen ik niet studeerde heb ik een jaar lang geen internet en tv gehad, en dat was prima te doen. Maar als student kan je echt niet zonder internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.