Legale ijzerhandelaren verbolgen over kromme regelgeving

Zet ’s avonds het grof vuil aan straat om omgehaald te laten worden door de gemeente. Gegarandeerd dat er niet lang daarna al iemand door je spulletjes aan het snuffelen is op zoek naar oud ijzer. Bijna altijd illegale ijzerboertjes die hun ‘gevonden’ ijzer vervolgens doorverkopen aan de grote ijzerinkopers. Maar de legale ijzerophalers zien hun werk als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

De prijs van oud ijzer wisselt, maar ligt nu ongeveer op 18 cent per kilo
De prijs van oud ijzer wisselt, maar ligt nu ongeveer op 18 cent per kilo

Jan Tel is boos. ‘Steuntrekkers’ en buitenlanders (“Tsjechen en Bulgaren”) pakken zijn handel af. Ze struinen de straten af op zoek naar oud ijzer. Hierdoor is er nauwelijks werk meer voor Tel. De bedragen die de illegale ijzerophalers krijgen voor hun waren is laag. Ze krijgen ongeveer 18 eurocent per kilo. Maar het is net genoeg voor hen om ervoor met de auto op pad te gaan. “En ze maken er een puinhoop van op straat! Mensen vertrouwen ons, de legale ijzerhalers, daardoor niet meer!” aldus Tel. Zelf heeft Tel zo weinig handel dat de kosten hoger zijn dat de inkomsten; “Ik moet mijn belastingen afdragen. Dat hoeven zij allemaal niet.” Een belrondje langs de grote ijzerinkopers zorgt voor weinig heldere inzichten. We mogen niet komen filmen en ze beloven stuk voor stuk plechtig “echt geen ijzer in te kopen van mensen die dat van straat halen”.

Toch lijkt het daar te schuren. Niet alleen ijzer, ook het veel waardevollere koper wordt massaal overgekocht. En daar wordt weinig gecontroleerd. Met nieuwe wetgeving wordt geprobeerd om helder te krijgen wie het koper allemaal inlevert. Mensen moeten zich legitimeren en aangeven waar ze het vandaan hebben. Maar voor het veel goedkopere ijzer gelden deze regels niet. Dat komt volgens de overkoepelende brancheorganisatie MRF door de administratieve rompslomp die erbij komt kijken. Bovendien herkent de MRF zich niet in het geschetste beeld van Jan Tel (zie onderstaand filmpje). Daarop reagerend zegt Tel: “Waar leveren al die illegale ophalers hun ijzer dan in? Echt niet in Bulgarije hoor!” Maar daarmee is het probleem voor Jan Tel niet opgelost. De MRF wil niet op camera reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.