Leverkanker; niks voor mij!

 

Leverkanker. Het is en blijft een nare ziekte die vaak langzaam en onopgemerkt het lichaam binnensluipt. Het aantal leverkankerpatiënten is ook dit jaar weer gestegen. Veel mensen zijn er gelukkig op tijd bij of ontdekken het “per ongeluk” tijdens een bezoekje aan de huisarts. Maar wat kan je zelf doen om de kans op leverkanker te verkleinen?

Minder jouw alcoholgedrag
Er bestaan nogal wat clichés over het gebruik van alcohol. Rode wijn is goed voor je bloedsomloop, witte wijn goed voor de blaas etc. Twee a drie glazen per dag zou het lichaam aan kunnen, maar niet elke dag. Voor hart- en bloedvaten is dit prima, maar voor leverkanker is elke druppel alcohol er één te veel. Heb je al een slechte leverfunctie, blijf er dan helemaal van af.

Hou je gewicht op peil
Een beetje vet en suiker is goed, maar matig het. Te veel vet, vooral verzadigd vet, kan je lever letterlijk vervetten. Een gezond eetpatroon verminderd immers te kans op leverkanker. Eet veel groenten, fruit en pasta’s voor genoeg vitaminen en koolhydraten. Houd je gewicht dus op peil!

Tip: Kruiden kunnen het functioneren van je lever verbeteren. Eet niet te kruidig, want dat werkt averechts.

Voorkom virale besmettingen
Het voorkomen van virale besmettingen zoals hepatitis zijn wellicht wel de belangrijkste factor om leverkanker te vermijden. Ga dus bewuster letten op je hygiëne en de veiligheid tijdens het vrijen. Je zou het haast niet denken, maar ook in het ziekenhuis is de kans op een besmetting groot. Vooral tijdens vaccinaties en bloedtransfusies kan er wel eens een bacterie jouw lichaam binnen komen.

Verdubbeling aantal leverkankerpatienten
Dit jaar is het aantal leverkankerpatiënten wederom gestegen en de afgelopen vijftien jaar is het aantal zelfs verdubbeld. In 2011 zijn er 754 mensen overleden aan de gevolgen van deze vorm van kanker.

Voorkomen van leverkanker is wellicht niet mogelijk, maar het is zeker te vermijden. Houd je lichaam dus goed in balans!

Extra
Sommige mensen hebben de pech dat de kans op leverkanker erfelijk bepaald is. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n vijf procent van het aantal kankergevallen te wijten is aan overerving. Toch zijn onderzoekers aan de Utrechtse Universiteit bezig om een gen te ontdekken dat de kans op leverkanker nog kleiner maakt. In CampusCam is een interview te zien met één van de onderzoekers, Alain de Bruin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.