Meer groen voorkomt leegstand

Er is een nieuw imago nodig voor de Merwedekanaalzone. Het gebied tussen het kanaal en Park Transwijk kampt met veel leegstand. Emilie Vlieger zet zich met haar project Meer Merwede in om dit stuk een nieuwe impuls te geven, met als eerste doel meer groen.

“Begin bij het groen in de buurt en al snel volgt de rest,” zegt de jonge locatiemarketeer. “Meer bomen, struiken, perken en bankjes maken de omgeving aantrekkelijker voor ondernemers om zich in de Merwedekanaalzone te vestigen.” Via het wijkgroenplan van de gemeente hoopt ze op een subsidie om haar plannen te verwezenlijken. Op die manier wil Vlieger zorgen dat er snel meer ateliers en horeca te vinden zijn. Het wijkgroenplan is bedoeld om meer en toegankelijker groen in de wijken te krijgen. De gemeente Utrecht maakt voor elke wijk zo’n plan met een uitvoeringsbudget van € 420.000,- per wijk. Bewoners mogen hun wensenlijst inleveren.

Groentetuin
Vlieger is dus niet de enige die een wijkgroenplan heeft ingediend. In de wijk Zuidwest alleen al zijn 63 ideeën ingestuurd. Verschillende plannen worden op dit moment al gerealiseerd. Zo komt er in Park Transwijk een groentetuin voor bewoners en mensen met een verstandelijke beperking. De opbrengst van Food for Good gaat naar de tuinders, Resto van Harte en de Voedselbank.

Of alle plannen van Emilie Vlieger door gaan is nog niet zeker, maar om een idee te geven van wat er in het gebied mogelijk is heeft ze een video laten maken:


Bron: Meer Merwede

5 gedachten over “Meer groen voorkomt leegstand

 • 24 januari, 2013 om 22:36
  Permalink

  Haha ja Nederland… we zijn erg verwend (of onderdrukt, zoals Vincent Kompier dit stelt: http://ruimtevolk.nl/blog/neddrland/) en nemen daarom maar weinig eigen initiatief. Heel jammer! Ik hoop voor Merwede op een ontwerp dat uitnodigt tot bijdragen. Maar eerst eens afwachten of we door kunnen! Nog een paar dagen geloof ik voor we het horen…

 • 23 januari, 2013 om 18:48
  Permalink

  Wat ik wil aanvullen is dat dat niet met een subsidie ondersteund hoeft te worden. Gewoon doen! Ohnee, wacht…. Nederland.

 • 23 januari, 2013 om 18:46
  Permalink

  Waarom zijn bewoners zelf niet actiever bezig met de leefomgeving…? Het is dan wel gemeentelijke grond, maar zelf wat zaden in de grond stoppen is ook een optie! In de Dichterswijk (tegen Transwijk aan) gebeurt dat ook.

 • 23 januari, 2013 om 18:08
  Permalink

  Zou het niet beter zijn om gewoon een klein aantal ‘groene plekken’ per stad aan te wijzen. Nu krijg je zo veel losse initiatieven die vaak niet meer blijken dan losse flodders. Met twee of drie mooie, grote en goed onderhouden parken bereik je toch veel meer?

 • 23 januari, 2013 om 15:39
  Permalink

  Mooi initiatief. Ik ken deze plek wel, aangezien ik er vlakbij woon. Ondanks dat het vlakbij Park Transwijk is kan het gebied echt wel wat meer groen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.