Parkpergola Leidsche Rijn: het geld waard?

In februari 2012 werd het eerst deel van de parkpergola in Leidsche Rijn aangelegd. Het plan was dat er na de eerste 900 meter nog 2,6 kilometer bij zou komen. Dat gaat niet meer door: het geld is op.

Het stuk dat er nu ligt kostte 2,8 miljoen. Daarvan werd 800.000 euro door de Europese Unie bijgedragen via het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Daarna waren de financiele middelen uitgeput. De gemeente heeft toegezegd het bestaande deel zo om te vormen dat het een afgerond geheel is.

De pergola is af maar toch ook niet.
De pergola is af maar toch ook niet.

Ook is de pergola, ruim een jaar later, nog steeds een betonnen gevaarte zonder groen. Er is 200.000 euro beschikbaar voor de groene aankleding van de enorme constructie,  maar dat is niet genoeg voor alle plannen. Zo kunnen er voor dat geld bijvoorbeeld geen plantenbakken in de honingraat geplaatst worden.

Volgens stadsecoloog Vincent Kuypers heeft de pergola absoluut een toegevoegde waarde aan het park. “Planten zijn niet de enige soort ecologie die zich in de stad voortbewegen, je hebt het ook over vlinders, allerlei soorten vogels, bijen, vleermuizen, dat soort dieren. Die moeten allemaal een nieuwe route vinden en met deze pergola kan dat ook uitstekend. Daarnaast is het natuurlijk een hele mooie constructie.

Bekijk hieronder een filmpje van de oplevering van het eerste stuk van de pergola uit februari 2012.

http://youtu.be/INLSO36AILA

Bron: Gemeente Utrecht

7 gedachten over “Parkpergola Leidsche Rijn: het geld waard?

 • 31 januari, 2013 om 00:12
  Permalink

  Zit er eigenlijk een historische gedachte aan deze pergola? Is het gebaseerd op een pergola die vroeger ooit is gerealiseerd?

 • 28 januari, 2013 om 17:13
  Permalink

  Eens met Fleur: “Als iets niet af is kan je moeilijk zeggen of het z’n geld waard is (geweest).” De pergola wordt groener naar mate het park groeit.

  En wie de weg in Leidsche Rijn een beetje kent, weet ook dat er al veel te doen is. Je hoeft maar op http://www.UitinLeidscheRijn.nl te kijken of http://youtu.be/M-yiNB_xcOo (KLUB19 voor jongeren, gemaakt door studenten van HU Journalistiek!).

 • 24 januari, 2013 om 01:39
  Permalink

  Pergola is een mooi idee, maar 2 miljoen voor de gemeente is écht te veel. Dat er 8 ton uit Europa komt is wel goed. We geven veel geld aan Europa, dan mag je best wat terug halen.

 • 23 januari, 2013 om 23:38
  Permalink

  Tsja, als iets niet af is kan je moeilijk zeggen of het z’n geld waard is (geweest). Laten we hopen voor de Leidsche Rijners dat het daar ooit ‘gezellig’ wordt.

 • 23 januari, 2013 om 18:42
  Permalink

  Ik vind het nu nog maar een lelijk ding. Wel typerend voor Leidsche Rijn..

 • 23 januari, 2013 om 11:05
  Permalink

  Het is een indrukwekkend bouwwerk om te zien en zal vast mooi worden. Maar het maximapark oogt nu erg onnatuurlijk en aangelegd. Ik vind de investering van 2,8 miljoen veel te veel geld voor deze pergola. Besteed het liever aan belangrijkere dingen dan dit soort enorme bouwwerken.

 • 23 januari, 2013 om 10:34
  Permalink

  Nu staat er dus een betonnen constructie zonder enig groen eraan? Geen wonder dat ze er geen geld meer in steken! Laten ze eerst maar eens de huidige pergola groen zien te krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.