Ruilen, hoezo huilen?

Ruilen en lenen zijn helemaal hip. Waneer je vroeger dacht: die laarzen van buurvrouw Trien zijn leuk, die wil ik ook. Laat ik eens naar de winkel gaan. Loop je nu naar buurvrouw Trien en vraagt: mag ik die laarzen van je hebben? Dan mag jij mijn kast. 

En zo gek is het niet dat er meer geleend wordt, zegt trendwatcher Vincent Everts. “Mede door de opkomst van internet is het makkelijker om iets te lenen van iemand om de hoek.” En tja, we moeten allemaal op de centen letten dus dat je er af en toe iets voor moet betalen valt te verwachten. Denk aan airbnb.nl, waarmee je een goedkope kamer of zelfs huis tijdelijk kan lenen.

En er worden niet alleen overnachtingen aangeboden, ook maaltijden zijn voor een schappelijk prijsje te bestellen via thuisafgehaald.nl. Wat je ervoor moet doen? Je vult je postode in en kijkt wie er in je buurt wat voor soort maaltijden diegene aanbiedt.

De website ruilen.nl merkt een forse toename. “Ruilen is vanwege de crisis steeds actueler, het sluiten van een ruil is ook leuker dan het doen van een verkoop”, verklaart Richard Henderickx van ruilen.nl. Op 12 januari 2010 waren er 21.000 gebruikers actief op de ruilsite, vandaag (17 januari 2013) zijn dat er inmiddels 48.530. Een forse verdubbeling dus.

Zou jij iets willen ruilen met je buurman of buurvrouw? Reageer hieronder!

7 gedachten over “Ruilen, hoezo huilen?

 • 24 januari, 2013 om 11:16
  Permalink

  Je hebt gelijk, ruilen komt sterk op! Met vier moeders hebben we eind vorig jaar een website voor de ruil van Kinderspullen gestart, http://www.krijgdekleertjes.nl. In een maand tijd hadden we al 500 gebruikers, een veel snellere groei dan we hadden verwacht. Het voldoet echt in een behoefte horen we terug aan de reacties. Niet alleen omdat je het thuis via internet regelt, maar ook omdat het sociaal is: voor en door elkaar!

 • 23 januari, 2013 om 23:28
  Permalink

  Mijn moeder en de buurvrouw delen samen een abonnement op de Margriet/Libelle. De een krijgt het ene blad eerst en de ander het andere en dan ruilen ze als het uit is. Super handig toch? Snap niet waarom we dat niet vaker doen hoor!

 • 23 januari, 2013 om 19:00
  Permalink

  Op Facebook heb je ook heel veel groepen waar mensen dingen gratis of te ruil aanbieden, heel handig. Zelf heb ik toen ik ging verhuizen veel spullen daar op gezet. Toch fijn als iemand anders er dan blij mee is. Ook heb ik wel eens een hele stapel boeken bij iemand opgehaald voor niks.

 • 20 januari, 2013 om 10:39
  Permalink

  Misschien ligt het aan mijn vertrouwen in de medemens, maar ik zou niet zo snel mijn spullen uitlenen of ruilen. Ik ben dan toch bang dat het misschien wel kapot gaat of dat ik het gewoon nooit meer terug zie.

 • 19 januari, 2013 om 12:53
  Permalink

  Ik vind niet dat er veel meer wordt geruild. Heb ik ook niet gezegd in het interview. Wel dat particulieren veel meer onderling handel doen.

 • 18 januari, 2013 om 10:53
  Permalink

  Ik denk dat het een heel goed iets in tijden van crisis. Waarom zou je iets nieuws kopen terwijl je buurvrouw het misschien toch thuis heeft liggen en er niks mee doet? Toch doet het me nog een beetje aan scouting-achtige taferelen denken. Ook denk ik dat bedrijven er makkelijker gebruik van maken en promoten dan mensen in je eigen omgeving. Ik zou zelf niet snel iets aanbieden om te ruilen of aankloppen bij mijn buurvrouw of zij iets te ruilen heeft.

 • 18 januari, 2013 om 10:21
  Permalink

  Ik heb wel eens gebruik gemaakt van airbnb, echt een aanrader. Het is niet echt ruilen van huis, maar je komt gewoon in het huis van iemand anders zonder dat diegene in jouw huis komt. Zo heb ik in Florence bij een Italiaanse familie in huis gezeten. De zoon van de familie heeft voor ons gekookt. Zo krijg je de cultuur van dat land veel beter mee dan wanneer je in een hotel zit. Zelf zou ik ook wel iets willen ruilen met mijn buurvrouw. Ik heb zo veel dingen die ik niet meer gebruik. Daar zouden andere mensen heel blij mee kunnen zijn denk ik. En je krijgt er natuurlijk zelf ook iets voor terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.