Site moet bekendheid Gay Alert vergroten

In de vierde aflevering van CampusTalk zag je een item voorbij komen over de Gay Alert. Tijdens het maken van dit item kwamen we erachter dat dit ‘noodnummer’ voor homo’s eigenlijk helemaal niet zo bekend is onder de doelgroep. We spraken met Erick Valk, voorzitter van COC Midden-Nederland, om te kijken wat er gedaan kan worden om die bekendheid te vergroten.

De Gay Alert is een nummer dat ondergebracht is bij de gemeente Utrecht. Als je te maken hebt met geweld, pesterijen of intimidatie vanwege je seksuele geaardheid, kun je daar via dit nummer melding van doen. De Gay Alert is in het leven geroepen nadat het homostel Hans en Ton in 2010 is weggepest uit Leidsche Rijn. Volgens de gemeente Utrecht is het nummer vorig jaar twaalf keer gebruikt: drie telefoontjes waren daadwerkelijke meldingen van homogeweld, de overige keren ging het om informatie.

Valk geeft toe dat er wel wat meer gedaan kan worden aan de naamsbekendheid van de Gay Alert. “We zijn bezig om samen met het OM, politie, gemeente en Artikel 1 een website op te zetten. Het is een link via Artikel 1, want dat is toch de website waar je het snelste binnenkomt. Bij alle instanties kun je een melding doen en Gay Alert staat daar gewoon tussen,” aldus Vink.
Ondanks de geringe bekendheid van de Gay Alert, denkt Vink dat men de weg ernaar wel weet te vinden als er een incident plaatsvindt. “Aan de andere kant: als er echt serieuze incidenten zijn kom je toch bij de politie terecht. Gaat het puur om het maken van een melding, dan kan je bij verschillende instanties terecht. In dat opzicht denk ik dat mensen Gay Alert wel weten te vinden, als ik zie hoeveel meldingen er binnen komen.”
Om de Gay Alert nog bekender te maken, zouden er volgens Vink nog meer publicaties over moeten komen. “Toch is het overal terug te vinden. Als mensen het willen, kunnen ze het vinden.” Op de website worden vorige meldingen ook teruggekoppeld. “Het is belangrijk dat mensen zien dat er wat met hun melding wordt gedaan. Als je weet dat je niet de enige bent, word je gestimuleerd om incidenten aan te geven.”
Het is de bedoeling dat de website 24 januari gelanceerd wordt. Vink: “We zijn bezig om de website te vullen. De site is bedoeld voor de regio Midden, dus gemeente Utrecht en omgeving. Je komt binnen op de homepage van Artikel 1. Daar staat een link met een regenboogvlag, om zo op de site over homogeweld terecht te komen.”

 

Het homostel Ton en Hans werd in 2010 weggepest uit Leidsche Rijn.

2 gedachten over “Site moet bekendheid Gay Alert vergroten

  • 23 januari, 2013 om 11:03
    Permalink

    Een beetje provocerend hoor, maar is het alleen voor homoseksuelen? Sommige mensen zijn bijvoorbeeld pedofiel en worden daar ook mee gepest. Begrijp me niet verkeerd, dit is geen pleidooi voor de pedofielen, Die moeten gewoon netjes hun handen thuis houden. Maar stel je voor dat er iemand in de buurt is die ervan wordt verdacht pedofiele gevoelens te hebben, Hij doet er niets mee, maar intussen wordt hij wel door buurtgenoten geterroriseerd ofzo. Kun je zulke mensen helpen? Dilemma’s dilemma’s..

  • 15 januari, 2013 om 15:48
    Permalink

    Eric Valk zegt dat hij denkt dat men de weg ernaar wel vindt als er zich een incident plaatsvindt. Zelf denk ik dat ook het idee van zo’n meldpunt van belang is. Ik denk dat het voor deze doelgroep heel belangrijk is om te wéten dat er een plek is waar ze terecht kunnen, ook al is er geen incident. Het lijkt me wel fijn om te weten dat er een plek is waar je terecht kan als je bijvoorbeeld gepest wordt om je seksuele geaardheid…toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.