Utrechtse geschiedenis op begraafplaats Soestbergen

260px-Begraafplaats_Soestbergen_Utrecht_13_Gerrit_RietveldBegraafplaats_Soestbergen_Utrecht_02
Op begraafplaats Soestbergen in Utrecht ligt de historie van de stad verborgen. ‘Het is een begraafplaats naar mijn hart’, aldus Leon Bok, die van zijn hobby -het bezoeken van begraafplaatsen- zijn werk heeft gemaakt. Welke bekende Utrechters liggen er op Soestbergen begraven?

Op de website , waar ook kenner Leon Bok voor schrijft, staat veel informatie over Soestbergen. Het was de eerste openbare begraafplaats in Utrecht en werd ontworpen door landschapsarchitect Zocher. De stijl van Zocher is Engels te noemen. Herkenbaar hierin zijn de sterke variatie van de omgeving: kronkelige paadjes, mooie doorkijkjes en bijzondere bomen. Maar alles moest er wel natuurlijk uit blijven zien volgens Zocher. In die natuurlijke omgeving plaatste hij monumenten die mensen moesten inspireren tot ‘een diepere beschouwing van het leven’, aldus de website.

Populair
Opvallend is dat de begraafplaats in de tweede helft van de negentiende eeuw zo populair werd als wandelpark dat er zelfs een noodverordening nodig was om het bezoek te beperken.

Bekende Utrechters
Er zijn ook veel bekende Utrechters te vinden op begraafplaats Soestbergen. Wie niet naar de begraafplaats komt om te rouwen kan een route lopen en de rode bordjes volgen. Deze staan bij de bijzonderste graven van de begraafplaats.

Het graf van Nicolaas Beets, een bekend dichter, schrijver en hoogleraar, is vrij sober en is te vinden aan de straatkant van de begraafplaats.

800px-Utrecht_RM514346_Graf_Beets

Op de linker grafzerk staan de woorden ‘God is mijn licht’. Onder de rechter grafzerk liggen zijn twee vrouwen begraven. De gietijzeren graftak die koningin Wilhelmina schonk, is van het graf verdwenen.

Vlak bij het graf van Beets is ook het graf van Gerrit Rietveld te vinden. Leon Bok vindt dit graf wel erg sober voor de persoon die Rietveld was. ‘Je verwacht niet dat dit graf er zo uit zou zien. Rietveld werd in 1995 opnieuw begraven op Soestbergen na twintig jaar het graf te hebben gedeeld met Truus Schröder (zijn vrouw) in Bilthoven.

260px-Begraafplaats_Soestbergen_Utrecht_13_Gerrit_Rietveld

Ook kunstenares Dirkje Kuik, waar Campusblog al eerder over schreef, ligt begraven op Soestbergen. Kortom: er is genoeg geschiedenis te vinden op deze historische plek.

3 gedachten over “Utrechtse geschiedenis op begraafplaats Soestbergen

 • 28 juli, 2013 om 21:13
  Permalink

  Studenten van de School voor Journalistiek zouden toch de bronnen moeten vermelden bij de afbeeldingen.

 • 23 januari, 2013 om 10:36
  Permalink

  Ik krijg altijd een beetje de kriebels van een begraafplaats, het idee dat daar mensen onder de grond liggen. Het zal mijn hobby dus ook nooit worden, maar ik vind het bijzonder om te lezen hoe iemand de schoonheid er wel van kan inzien.

 • 21 januari, 2013 om 12:44
  Permalink

  Opvallend dat mensen zo naar begraafplaatsen toegetrokken worden ‘voor het mooi’. Voor een klein is het een rouwplaats, voor anderen een mooie wandeling. Het verhaal hierboven doet me een beetje denken aan Pere-Lachaise in Parijs. Daar maak ik me vaak ook ‘schuldig’ aan een wandeling over de schitterende begraafplaats. Overigens liggen daar ook veel bekendheden begraven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.