Utrechtse jazzmuzikanten missen podium

JazzsaxofoonJazzdrummer Michael Baird en hoofddocent jazz op het conservatorium Marc Scholten kennen de Utrechtse jazzscène goed. Sinds het sluiten van de SJU (Stichting Jazz Utrecht) in 2011 is het aanbod van jazzmuziek in Utrecht minder geworden en is een belangrijk podium verdwenen.

Marc Scholten noemt de sluiting van het SJU-podium een punt van zorg. “Het was een plek waar veel lokale musici konden spelen. Waar jamsessies en workshops waren. Wat komt daar voor in de plaats?”

Over de komst van het muziekpaleis op Vredenburg zit Michael Baird niet per se te wachten. Daar verwacht hij vooral grote artiesten die vooral veel publiek moeten trekken. Voor de meer experimentele jazz is dus niet direct een alternatief. Baird ziet het toch positief in. “De jazz in Utrecht zal heus wel overleven. Alleen zitten we nu in een flinke down.”

Toch vinden er regelmatig jazzactiviteiten plaats. Er worden festivals georganiseerd en er zijn diverse plaatsen die een jazzavond organiseren. Ook treden er regelmatig jazzmuzikanten op in diverse cafés  Wil je op de hoogte blijven van de jazzactiviteiten die in Utrecht plaatsvinden en weten waar je deze kan vinden? Kijk dan op deze site. Bovendien zijn er regelmatig jamsessies in Parnassos, waar studenten van het conservatorium met elkaar muziek maken.

Jiri Glaap

Derdejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Volgt de RTV redactie waar het programma CampusTalk wordt gemaakt, te zien bij Ustad op RTV Utrecht.

2 gedachten over “Utrechtse jazzmuzikanten missen podium

 • 24 januari, 2013 om 01:57
  Permalink

  In een kroeg vind ik het atlijd het fijnste als er een jazzbandje speelt. Heerlijk voor op de achtergrond! Het geeft een enorme sfeer en het allerbelangrijkste: je kan vaak nog gewoon je gesprek voeren.
  Een jazzbandje is zoveel beter dan de barman die op zijn computer wat liedjes aanklikt.

 • 10 januari, 2013 om 15:38
  Permalink

  Goed dat er toch nog wat gebeurt in Utrecht op jazzgebied. Ik ben benieuwd naar de site waar ik deze kan vinden, maar helaas doet de link het niet.. Kan hier iets aan gedaan worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.