Werken en werkzoeken anno nu

Bron: FaceMePLS
Bron: FaceMePLS

Voor veel pas afgestudeerden is het bijna onmogelijk om een baan te vinden vanwege hun gebrek aan ervaring. Voor een uitkering komen ze nog niet in aanmerking en voor veel beschikbare banen zijn ze te hoog opgeleid. 

Lang kenden de mogelijkheden voor hongeropgeleiden geen grenzen. Moeiteloos wisten pas afgestudeerde hbo’ers en wo’ers een baan te vinden, maar de economische crisis zorgt voor minder rooskleurige vooruitzichten.

Over het algemeen gezien is er sprake van een drastische afname van vaste contracten. Het UWV publiceerde in maart 2012 een rapport waaruit blijkt dat het aantal mensen dat na een jaar een vast contract krijgt aangeboden met 97% is gedaald vergeleken met 2010.

Wat over het algemeen meer voorkomt zijn tijdelijke contracten. Loonsverbanden van maximaal een jaar, waarna een werknemer zijn of haar baan weer verliest. Voor werkgevers is dit een goedkoper en flexibeler dan iemand gelijk een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

Aan de andere kant vragen werkgevers ook veel flexibiliteit van het personeel. Vacatures worden gesierd door  termen als: flexibiliteit, ambitie en geen negen tot 5 mentaliteit. Deze termen passen goed bij het zogenaamde moderne werken.

De werkgever is bij het ‘nieuwe werken’ ook een beetje baas van zijn eigen agenda, maar dit kent een keerzijde.  “Het moderne werken betekent dat je als werknemer veel vrijheid hebt, veel autonomie, maar omdat je geen vaste werktijden hebt, probeer je altijd bereikbaar te zijn en log je gemakkelijk nog even in. Bovendien wordt er in projecten en met deadlines gewerkt. Daarop wordt je afgerekend, niet op aanwezigheid. Deze omstandigheden leiden tot meer overwerk”, zegt SCP onderzoeker Patricia van Echteld tegen website intermediair.nl. 

Jiri Glaap

Derdejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Volgt de RTV redactie waar het programma CampusTalk wordt gemaakt, te zien bij Ustad op RTV Utrecht.

2 gedachten over “Werken en werkzoeken anno nu

  • 23 maart, 2013 om 18:19
    Permalink

    had inderdaad al flink honger de laatste tijd maar dat komt blijkbaar omdat ik hoNgeropgeleid ben…

  • 8 januari, 2013 om 17:03
    Permalink

    Wel stellen ouderen als eis dat ze autonoom willen werken om de baan interessant te houden, en blijkt dat zij veel waarde hechten aan een goede leidinggevende. Extra scholing ambiëren zij minder, ook al zetten overheid en werkgevers die wel vaak in om 55-plussers gemotiveerd en inzetbaar te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.