Ziekenhuizen bekijken mogelijkheden Pharmafilter

Utrechtse ziekenhuizen hebben belangstelling getoond in Pharmafilter, een uitvinding die al bij het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is getest. Hoewel ziekenhuizen verantwoordelijk zijn voor slechts vijf procent van medicijnresten in afvalwater, vinden ze wel dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Toch vinden ze dat er ook een paar belangrijke nadelen aan kleven.

Het Pharmafilter is ontwikkeld om afval en afvalwater van ziekenhuizen te verwerken en om te zetten naar biogas en schoon water. Het systeem werkt met een vermaler. Ziekenhuismedewerkers gooien al het afval dat ze hebben in de vermaler. Dit afval bestaat naast afval ook uit speciaal ontwikkelde biologisch afbreekbare producten zoals bedpannen. Hierdoor hoeft de verpleging minder schoon te maken en zijn de risico’s op kruisbesmetting ver teruggebracht. Het afval uit de vermaler wordt samen met al het afvalwater afgevoerd naar het Pharmafilter. Daar wordt het afval en het water gescheiden en apart verwerkt. Het afval wordt grotendeels vergist, waardoor biogas ontstaat. Met dat biogas houdt de installatie zichzelf deels draaiende. Het water wordt op diverse manieren gefilterd en gereinigd, waardoor het hergebruikt kan worden in bijvoorbeeld de toiletten van het ziekenhuis.

Medicijnresten in het afvalwater zijn schadelijk voor het milieu. Vissen krijgen te maken met vervrouwelijking, kreeftjes reageren anders waardoor ze sneller gegeten worden en natuurlijke processen van algen worden geremd. Dit kan in het hele ecosysteem doorwerken. Bovendien kunnen de medicijnresten via het grondwater in ons drinkwater terecht komen. Tot nu toe is Nederland een van de landen met het schoonste drinkwater van de wereld en zijn de effecten van medicijnresten in drinkwater niet aangetoond. Henry van Veldhuizen van waterschap Vallei en Veluwe stelt dat medicijnen helemaal niet in het drinkwater thuishoren. “Het is niet alleen een verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen. Ook de Europese Unie, de staat, de provincies en andere overheden zouden zich dit moeten aantrekken”, aldus Van Veldhuizen.

Door de efficiënte manier van werken, verdient het Pharmafilter zichzelf terug in een termijn van ongeveer zeven jaar. Dat maakt het een interessant systeem voor ziekenhuizen om bewust met het milieu om te gaan, erkent ook Dennis Christmas van het nieuw te bouwen kinderkankerziekenhuis Prinses Maximacentrum. Maar hij ziet ook een aantal nadelen. Zo is het systeem vooral interessant voor zeer grote ziekenhuizen, omdat het anders te lang duurt om de investering eruit te halen. De kosten van het systeem verschillen per ziekenhuis, maar bedragen zeker twee miljoen euro. Maar dat is voor Christmas niet eens het grootste probleem, een samenwerking met het UMC is mogelijk. Een veel groter probleem vindt Christmas het aantal aanbieders van biologisch afbreekbare producten. Die markt is klein, waardoor de prijzen hoog liggen. Een bedpan kost nu nog bij €1,70 en kan maar eenmalig gebruikt worden. Als er meer aanbieders zouden zijn, dalen de prijzen en wordt Pharmafilter nog interessanter. Christmas benadrukt dat hij niet alleen naar Pharmafilter kijkt, maar ook naar andere oplossingen om het afvalwater te ontzien van medicijnresten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.