Zoek het Mirliton theater, toen en nu

Zit er een theater in Hoog Catharijne? Ja zeker. Waar dan? Je neemt de roltrap bij de hoofdingang, aan de kant van het Vredenburg. Als je met je gezicht naar de V&D staat, ga je links af. Kijk dan eens omhoog. Op het bordje met P6 staat in het roze geschreven: Mirliton…

Volg deze bordjes tot je aan het einde van de gang rechts de parkeergarage in kan. Neem dan de trap of de lift één verdieping hoger. Rechts zie de betreffende parkeergarage. En links, ja, daar is ie dan: een deur. Vermoedelijk zit deze deur op slot, dus hier eindigt de zoektocht.

Toen

Vroeger, lees: de jaren ’70, waren deze galerijen in Hoog Catharijne gewoon begaanbaar voor publiek. In onderstaand filmpje, fantastisch beeldmateriaal uit het Utrechts archief, zie je hoe het winkelcentrum toentertijd gepromoot werd:

Gelukkig is er een optie om dit oude, kleine Utrechtse theater van binnen te bekijken. Op de facebookpagina van het Mirliton wordt bijgehouden wanneer het theater open. Er vinden verschillende activiteiten plaats, dus neem gewoon eens een kijkje.

Nu

Als je geïnteresseerd bent, moet je binnen vier jaar gaan kijken. Het Mirliton is namelijk eigendom van Corio. In verband met de grote verbouwing van het hele stationsgebied zal het theater na die tijd verdwijnen. Doodzonde, maar volgens een woordvoerder van Corio juist prachtig dat we er nog een paar jaar van kunnen genieten.

Het theater bestaat al sinds de komst van Hoog Catharijne in de jaren ’70. Herman Berkien en Tineke schouten speelden er vaak. In die tijd bood de kleine zaal nog plek aan zeker honderd liefhebbers per avond. Met alle veiligheidsvoorschriften van tegenwoordig mogen er nog maar vijftig kaartjes worden verkocht.

Dit is een van de weinige veranderingen. Het theatertje is vorig jaar oktober in originele staat heropend. Op de foto hierboven zie je Herman Berkien en Tineke Schouten samen aan de theaterbar zitten. Op de foto hieronder zie je dezelfde bar zoals het er nu nog bij staat:

Mirliton bar

Eigenaar Corio ziet het Mirliton niet als winstgevend theater, dus iedereen die een goed idee heeft kan een berichtje achter laten op de pagina.

 

8 gedachten over “Zoek het Mirliton theater, toen en nu

 • 27 oktober, 2013 om 22:50
  Permalink

  In antwoord op de bovengestelde vraag wat voor voorstellingen er vooral te zien zijn: dat is uiteraard verschillend. Vanwege het kleine podium en beperkte technische mogelijkheden wordt het theater vooral gebruikt voor kleinkunst, jazz(improvisatie) en in toenemende mate improvisatietheater.
  Sinds kort wordt er bijvoorbeeld iedere eerste zondag van de maand het ‘SpringinTheater gehouden, een Open Podium voor theaterimprovisatie waar niet (alleen) muzikaal maar ook theatraal ‘gejamd’ wordt, en waarbij de bar open blijft! Voorafgaand aan het Open Podium is er in het theater ook een thematische workshop voor een klein aantal deelnemers van het Open Podium. Waarschijnlijk zou Herman Berkien het prachtig gevonden hebben. Kijk voor meer informatie en agenda maar een op http:/www.springintheater.nl

 • 23 januari, 2013 om 10:25
  Permalink

  Wat een geweldig promotiefilmpje van Hoog Catharijne! Het is echt jammer hoe het er nu bij ligt. Maar ik ga ervan uit dat de gemeente er iets moois van gaat maken.

 • 23 januari, 2013 om 10:11
  Permalink

  Het zou misschien wel een leuk decor zijn voor een film die zich in de jaren ’70 afspeelt. Die bar doet ’t hem. Krijg bijna de neiging om lichte lippenstift op te doen en op zoek te gaan naar een felgekleurde broek met wijde pijpen. Ik ga zeker een keer langs!

 • 23 januari, 2013 om 09:58
  Permalink

  Nooit geweten dat er in Hoog Catharijne een theater zat en dat het nu dus weer tot leven is gewekt. Ik ben een enorme theaterliefhebber en ben ook wel benieuwd wat voor voorstellingen hier gegeven worden!

 • 23 januari, 2013 om 09:24
  Permalink

  Wat voor voorstelling zijn er vooral te zien in het theater?

 • 21 januari, 2013 om 14:57
  Permalink

  Mooie beelden inderdaad. Ook lekker contrast met het hevig verouderde HoogCatherijne. Verassend dat er naast indoorterras ‘Hoog Brabant’ ook een theatertje is.

 • 21 januari, 2013 om 12:50
  Permalink

  Mooie beelden van het theater.

 • 21 januari, 2013 om 12:39
  Permalink

  Leuk dat hier een item over wordt gemaakt. Ik loop dagelijks door het winkelcentrum heen naar het station, maar nooit bedacht dat ik me dat er nog een oud theater was. Met deze routebeschrijving weet ik hoe ik er moet komen. Helaas snel, zoals het er nu naar uitziet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.