Een ochtend met een vrijwilliger op de Dierenweide

2013-02-22 08.31.23Op de Dierenweide in Vleuten is altijd wat te beleven, dat is te zien in CampusCam. Meer dan 25 vrijwilligers zetten zich wekelijks in om ervoor te zorgen dat de dieren te eten krijgen en verzorgd worden. Hoe ziet een ochtend op de Dierenweide eruit? Campusblog ging naar de Dierenweide en kijkt naar de vrijwilligers daar allemaal doen. 

8:30 uur Eten klaarmaken

De vrijwilligers zijn vroeg uit de veren om het eten voor de dieren klaar te maken. Als vrijwilliger Nieske van Eijkelenborg het terrein opkomt komen de geiten, kippen en ganzen direct naar haar toe omdat ze denken dat ze eten krijgen. Maar eerst moet het eten klaargemaakt worden. In verschillende bakken gaan korrels voor de geiten, de schapen en de varkens. Daarna snijden de vrijwilligers stukjes appel, wortel, andijvie en brood en deze worden aan de bakken en emmers toegevoegd. Mevrouw de wit (een bruine kip) komt het hok binnengelopen waar het eten klaarligt. In een open kast liggen bakken met brood. Een bakker en een supermarkt uit de buurt brengen het brood dat over is naar ons toe.

9:00 uur Voeren

De dieren worden gevoerd. Eerst de geiten die voorin staan, en daarna de schapen achterin. De kippen pikken af en toe ook een graantje (of een stukje brood) mee. De varkens krijgen speciale brokjes en ook krijgen de eenden stukjes brood. Elk dier heeft een naam en de vrijwilligers kennen alle dieren. Een gans heeft net eieren gelegd, en het mannetje bewaakt de eieren met zijn leven.

10:00 uur Koffietijd

Om 10 uur is het altijd tijd voor koffie. Een medewerker van de gemeente die toevallig in de buurt is komt ook even langs  en gooit na afloop een paar muntjes in de ‘koffiepot’. Aan de koffietafel wordt gekletst over de dieren en over de vrijwilligers. Er hangt een gemoedelijke sfeer.

10:30 Opruimen

Naast het voeren van de dieren moet er ook geveegd en schoongemaakt worden. Het oude stro wordt afgevoerd en de dieren krijgen schoon stro om op te liggen en hooi om te eten.

Iets voor jou?

De dierenweide in Vleuten is altijd op zoek naar vrijwilligers. Interesse? Neem een kijkje op de website van de Dierenweide Vleuten. Maar je kan de dierenweide natuurlijk ook gewoon bezoeken.

Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.