Preventietips voor brandveiligheid

Binnen een paar minuten is het gebeurd. Het hele huis staat in lichterlaaie. Je herkent je eigen kamer en huis niet meer. De hete wilde vlammen likken de muren en het plafond van je woning. Je raakt in paniek  en je kan maar geen uitweg vinden. Tijd heb je niet, je ziet nu niets meer,  je verzwakt, je ademt te veel rook in. Nu maar hopen dat brandweer je nog kan redden.

Dit scenario wil je zelf natuurlijk niet mee maken daarom volgen hier een paar handige tips om de brandveiligheid in jouw huis, studentenflat of bij je oma thuis te verbeteren. Voor de analfabeten onder ons, is er een filmpje met tips.

Roken in bed. Een van de meest voorkomende oorzaken van brand in huis
Roken in bed. Een van de meest voorkomende oorzaken van brand in huis

Tip 1: voorkomen is altijd beter dan genezen! Dus zorg ervoor dat je waxinelichtjes of kaarsen niet in de buurt zet van de gordijnen of rook niet in bed. Dat is voor de handliggend zou je zeggen toch breekt er vaak brand uit doordat mensen in bed gaan roken en dan in slaap vallen.

Tip 2: zorg er voor dat je betrouwbare rookmelders installeert. Dit zijn echte ‘life savers’, volgens brandweerman William van Leeuwen. Naast dat je rookmelder koopt moet je ze ook strategisch plaatsen, en dus niet vlakbij de douche of fornuis.

Tip 3: maak tijdig een vluchtplan en oefen deze ook regelmatig. Bij brand kan het voorkomen dat je gedesoriënteerd raakt doordat alles er in eens anders uitziet. Blijf laag bij de grond en probeer een natte handdoek  bij de mond te houden.

Voor meer tips over brandveiligheid kan je hier terecht. Ben je student? kijk dan even hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.