Tim (7) fietst de Alpe d’HuZes

Tim

“Papa, leukemie is helemaal niet leuk.” Het zijn de woorden van Tim van Zalk, 3 jaar toen hij leukemie kreeg. 54 weken was het Wilhelmina Kinderziekenhuis zijn thuis. Nu is hij bijna genezen en fietst hij binnenkort de Alpe d’HuZes. Hij rijdt mee in het Utrechtse team Kanjers van Giraf, symbolisch voor alle kinderen met kanker op de afdeling Giraf in het WKZ.

Staand op de trappers van zijn mountainbike en met een klein beetje hulp van de hand zijn vader in zijn rug probeert Tim de heuvel in het bos vlak bij zijn huis op te fietsen. Nu nog tijdens de training, straks op de Alpe d’Huez in Frankrijk. “Ik zeg hem nog maar niet dat de Alpe d’Huez nog steiler is dan dit”, fluistert zijn moeder wanneer ze ziet dat Tim met moeite de berg op fietst.  

Met volle kracht probeert Tim boven te komen, tot zijn wiel een stronk raakt van een boom vlak naast het bospad. Het is zijn eerste val tijdens een training. Met tranen in zijn ogen staat hij op, maar na even zijn zere been te hebben gemasseerd, stapt hij weer op de fiets. Hij houdt van fietsen, zo erg dat hij zijn ‘Doe een wens’ eraan heeft besteed. “Geen Disneyland, nee, maar nog een keer naar het bos”, vertelt zijn moeder.

Tim mei 2009-mei 2011

Terwijl ik de beelden bekijk die ik ’s middags heb gemaakt, denk ik terug aan Tim. Hoe lief, schattig, kinds en energiek hij nu is. Ik weet dat het anders is geweest, maar kan het me bijna niet voorstellen. Tot ik de foto’s en videobeelden bekijk die ik heb gekregen van zijn ouders. Bij één filmpje stop ik even met mijn montagewerk. Het is het filmpje met Tim in de gele auto, de auto die zijn ouders later nog van het ziekenhuis hebben gekocht. Met een kaal, wit hoofdje maar blij gezicht racet Tim in een soort mini-jeep door de gangen van het ziekenhuis. Ik krijg een brok in mijn keel wanneer ik zie dat achter hem aan een horde mensen rent om zijn infuuspalen bij hem te houden. Het is dezelfde Tim als die ik heb ontmoet: lief, schattig en kinds. Maar oh wat zie ik graag de Tim van nu. De Alpe d’Huez op racen op zijn blauw-gele mountainbike en met zijn bijpassende schoenen. Ongelooflijk.

Binnenkort ziet u Tim in UStad, inclusief de gele autobeelden.
Wilt u hem alvast helpen met zijn actie? Ga dan naar www.deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/teams/kanjers-van-giraf

3 gedachten over “Tim (7) fietst de Alpe d’HuZes

  • 26 februari, 2013 om 09:35
    Permalink

    Heel benieuwd naar het item. Wordt vast indrukwekkend.

  • 26 februari, 2013 om 08:58
    Permalink

    Wat een kanjer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.