UrbEx over de grenzen

Urban Explorers, of UrbEx’ers, hebben zich als doel gesteld vergeten en verlaten gebouwen te bezoeken. Een kijkje nemen in zo’n gebouw levert spannende, ontroerende maar vooral mooie beelden op. Wereldwijd zijn er duizenden van die verlaten locaties. Een mooi rijtje:

Hasard Cheratte in België.

Flickr, Creative Commons
Flickr, Creative Commons

Een verlaten kolenmijn in de buurt van Luik. Normaalgesproken zijn dit soort gebouwen niet erg indrukwekkend, maar Hasard Cheratte onderscheidt zich door een imponerende toren die bovenop de mijnschacht staat. Geen locatie voor de onervaren UrbEx’er, bewijst deze fotoserie.

Paramount Theatre, Newark, New Jersey.

MattLambros
© Matt Lambros

Dit theater was bijna honderd jaar een populaire theater- en filmzaal. In 1986 sloten de deuren, en sloeg het verval toe. Het levert spectaculaire plaatjes op.

Bagger 293, Een reusachtige graafmachine in Rusland.

bagger293

Tijdens de hoogtijdagen van het communisme een belangrijk apparaat om de Sovjet-Unie te voorzien van steenkolen, nu een UrbEx-locatie zoals het hoort: een bizarre door de mens gemaakte constructie in een woekerende wildernis.

Varosha, Famagusta, Cyprus.

Flickr, Creative Commons
Flickr, Creative Commons

Sinds 1974 bezet Turkije een gebied op het eiland Cyprus, waaronder de stad Famagusta. Een gedeelte van die stad is tot niemandsland verklaard, de wijk Varosha. Deze nu door hekken en mijnen omgeven wijk was vroeger één van de populairste badplaatsen van Cyprus. De verlaten hotels en restaurants maken dit wel een heel bijzonder gebied voor de UrbEx’er, als je er überhaupt binnen weet te komen.

Pripyat, Oekraïne.

Flickr, Creative Commons
Flickr, Creative Commons

De kernramp van Tsjernobyl in 1986 staat iedereen nog in het geheugen gegrift. Maar wat veel mensen niet weten, was dat er dicht  bij de kerncentrale een Sovjet-modelstad was gebouwd voor ruim 50.000 mensen, die voor het grootste deel ook werkten voor de kerncentrale. Die plaats, Pripyat, is mogelijk één van de meer spooky plaatsen om als UrbEx’er naar toe te gaan. Straling moet je voor lief nemen als je het pretpark wilt zien dat vier dagen na de ramp in gebruik zou worden genomen. Mensen zijn vertrokken zonder hun spullen in te kunnen pakken, met als gevolg dat er nog ontzettend veel persoonlijke items liggen die een verhaal vertellen.

5 gedachten over “UrbEx over de grenzen

 • 26 februari, 2013 om 12:02
  Permalink

  Wie heeft dit artikel eigenlijk geplaatst?

 • 26 februari, 2013 om 10:53
  Permalink

  Super vet, inderdaad vooral dat theater.
  Voor mijn blog ging ik naar een verlaten zwembad. Piscine Crachoir. Ook heel vet!

 • 26 februari, 2013 om 09:56
  Permalink

  Wat gaaf zeg, vooral dat theater! Nog een hele mooi locatie: het Spreepark, een verlaten pretpark in Berlijn. Als je de kans hebt, moet je er echt een keer naartoe gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.