Utrechtse burgemeesterstraten

Twee Utrechtse burgemeesters met stadsbodenElke stad barst van de burgemeesterstraten, zo ook Utrecht. Van de Burgemeester Reigsterstraat in Oudwijk tot aan de Burgemeester van Tuyllkade in Noordwest. De meeste Utrechtenaren kennen de straten wel, maar weten zij eigenlijk ook wie die burgemeesters waren? Een overzicht van een aantal Utrechtse burgemeester waarvan iedereen weet dat ze hebben geleefd, maar niet weet wie ze precies waren.

Burgemeester Reiger
(14 januari 1845 – 31 januari 1908)
In Oudwijk bevindt zich de burgemeester Reigerstraat, vernoemd naar burgemeester Bernardus Reiger. Hij was burgemeester van 1891 tot 1908. Inderdaad, hij overleed toen hij nog burgemeester was. Op de Maliebaan bij de Maliesingel vind je een borstbeeld van burgemeester Reiger.

Burgemeester Fockema Andreae
(30 juli 1879 – 17 juli 1949)
Negentien jaar lang had Utrecht een burgemeester die luisterde naar de naam Joachimus Pieter Fockema Andreae. Hij was ambtenaar en wethouder en werd in 1914 benoemd tot burgemeester. In die negentien jaar gebeurde er veel in en met Utrecht. De stad ontwikkelde zich  namelijk tot spoorwegcentrum van Nederland, het kreeg de Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs binnen haar grenzen en breidde de stad ook nog eens uit met woningbouw. Dankzij de lobby van Fockema Andreae werd de scheepvaartverbinding tussen Amsterdam en het achterland langs Utrecht aangelegd.

burgemeester Reiger
burgemeester Reiger

Burgemeester Ter Pelkwijk
(2 maart 1882 – 6 maart 1964)
Gerhard Abraham Willem ter Pelkwijk was de opvolger van Fockema Andreae. Ter Pelkwijk was burgemeester kreeg het Rijk zover om mee te werken aan grote projecten zoals het ophogen van de spoorlijnen bij Centraal Station en de bouw van Stadion Galgenwaard. Daardoor ontstond er werkgelegenheid in de crisisjaren. Tijdens zijn periode al burgemeester werd ook de Beatrixhal gebouwd en de stadsschouwburg.

Burgemeester Van Tuyll
(20 mei 1917 – 6 augustus 1988)
Hans Georg Inundat baron van Tuyll van Serooskerken, zo luidt de volledige naam van deze burgemeester. Een burgemeester van adel. Zijn vader was burgemeester ir. Frederik Christiaan Constantijn baron van Tuyll van Serooskerken, ook een mond vol. Van Tuyll junior was in zijn 28 jaar durende loopbaan burgemeester van Ruurlo, Wisch, Zoetermeer en Utrecht. Maar door ziekte was zijn periode in Utrecht niet zo’n groot succes. Van Tuyll is ook landdrost  geweest van het Duitse dorpen Elten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.