Duurzaam cremeren kan ook… of toch niet?

Je kunt het als stervende natuurliefhebber echter nóg beter laten doen, maar dat moet dan wel op de illegale manier. Resomeren heet het. Een niet zo bekend woord omdat de betekenis ervan in ons land, vanwege het illegale karakter in Nederland, nog niet vaak in de praktijk voorkomt. Het werd in Engeland ontwikkeld door het bedrijf Resomation Limited. Alleen in Engeland, Canada en in enkele staten in de Verenigde Staten is het nog maar toegestaan om te resomeren.

Hoewel illegaal, is er niets gevaarlijks aan resomeren. Het gaat tamelijk eenvoudig in zijn werk. Resomeren betekent ‘het oplossen van een lichaam in een bak vloeistof’. Het lijk wordt in een resomator gezet, waarin zich een mengsel van water en kaliumhydroxide bevindt. Deze mix wordt op een temperatuur van 180 graden gehouden. Warm genoeg om een menselijk lichaam in een tijdsbestek van drie uur op te laten lossen. Dat wil zeggen alleen het ‘vleselijke’ gedeelte van het lichaam. De botten blijven intact. En deze worden efficiënt en snel machinaal vermalen. Dat levert een zakje poeder op, dat je eventueel bij je kunt dragen of op een speciaal plekje leggen.

Het tweede illegale alternatief is ‘cryomeren’. Wie Latijn op school heeft gehad, weet wel ongeveer wat deze term inhoudt. Cryomeren betekent het bevriezen van een lichaam. Dat vindt plaats in een grote vriesmachine, waarna het lichaam stevig wordt geschud door middel van kleine trillingen. Al die trillingen zorgen er voor dat het bevroren lichaam na verloop van tijd uit elkaar valt. Is dat gebeurd dan worden de overblijfselen met magneten verwijderd.

Alleen het organisch overschot resteert. Dit overschot wordt begraven en zes tot twaalf maanden later is het overgegaan in compost. Het is een aardige gedachte te weten dat er uit deze compost bomen kunnen opgroeien. Hetgeen niet alleen een troostrijke gedachte is, maar voor boomliefhebbers ook een goede, duurzame bijkomstigheid.

Cryomeren

Geen schadelijke gevolgen
Cryomeren wordt op dit moment alleen nog maar in Zweden toegepast. Resomeren en cryomeren zijn, zoals gezegd, in Nederland verboden. De wet staat deze nieuwe vorm van het ‘verwerken’ van lijken niet toe. En het ziet er vooralsnog niet naar uit dat politici voor het legaliseren hiervan grote belangstelling zullen tonen.

Waarom er in ons land nog geen voorstellen zijn gedaan om de wet op dit terrein te wijzigen is niet bekend. Dat is wat merkwaardig, want uit onderzoek van TNO blijkt bijvoorbeeld dat met name resomeren niet slecht is voor het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.