Bijensterfte: einde van de mensheid?

Schermafbeelding 2013-03-07 om 11.37.40Het is al vaak onder de aandacht gebracht, maar met deze nieuwe cijfers van Compendium (overheidsbureau) wordt het belang van aanpak van bijensterfte duidelijk. De afgelopen jaren stierf volgens het onderzoeksbureau gemiddeld  30% van de bijenvolken in Nederland.

Schokkende cijfers, want wanneer de bij uitsterft lopen we in Nederland 1,1 miljard euro mis, per jaar. Bijen bestuiven allerlei gewassen, zodat wij aan ons groente en fruit kunnen komen. Wanneer dit niet meer gaat, verliezen telers hun baan en kunnen supermarkten amper iets verkopen. Uiteindelijk zal de bijensterfte tot hongersnood kunnen leiden, want zonder de bij zullen we snel zonder bijvoorbeeld veel soorten fruit en noten komen te zitten. In deze documentaire worden de gevolgen van bijensterfte duidelijk in beeld gebracht:

Hoog tijd dus dat er iets gedaan wordt (al is niet iedereen het daarmee eens). Naast regionale maatregelen zoals in Utrecht, heeft de Partij voor de Dieren ervoor gezorgd dat er op Europees niveau aandacht wordt besteed aan bijensterfte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.