Concentratiekampen
Even geen ludieke intro’s of dubbelzinnige grappen. Een concentratiekamp is één van de ergste uitvindingen van de mens. Maar we associëren ze vooral met het nazi-regime in de Tweede Wereldoorlog. Toch bestaan ze helaas al veel langer, en zelfs nu worden mensen onder verschrikkelijke omstandigheden opgesloten in deze kampen.
Groot-Brittanië.

Het ligt niet voor de hand, maar de Britten zijn één van de uitvinders van het moderne concentratiekamp. Ten tijde van de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) leden de Britten grote verliezen tegen het kleine guerillaleger van de boeren (een mengelmoes van vooral Nederlandse immigranten die zich in Zuid-Afrika hebben gevestigd). Om de guerillastrategieën  tegen te gaan, sloten de Britten vrouwen en kinderen van de boeren op waardoor zij gedwongen werden zich over te geven.
Sovjet-Unie.

Hoewel het Rode Leger van Stalin als eerste Berlijn bereikte en daarmee symbolisch de oorlog claimde namens de geallieerden, hebben de Sovjets ook miljoenen slachtoffers gemaakt met concentratiekampen. De werkkampen –ook wel goelags genoemd– werden volgestopt met krijgsgevangen en criminelen. Opvallender: Stalin en zijn opvolgers stuurden ook veel critici van het regime naar de kampen.
Noord-Korea.

Ook in de 21e eeuw vinden er nog mensonterende toestanden plaats. Het is bekend dat er werk/concentratiekampen zijn in verschillende delen van Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Noord-Korea houdt de landsgrenzen goed dicht, maar ook van dat land is bekend dat criticasters van het regime worden opgesloten om zware lichamelijke arbeid te verrichten. Eén van de grootste is het Yodok-concentratiekamp, waar ooit deze geheime opnames zijn gemaakt door een Japanse tv-ploeg: