Een dier als therapeut

Psychische klachten, gedragsstoornissen of ontwikkelingsproblemen: voor bijna iedere klacht is er wel een therapie. Ervaren therapeuten stellen een programma op om iedere cliënt zo goed mogelijk te helpen. Deze hulp kan ook uit een andere hoek komen… Namelijk van dieren. Van paard tot dolfijn, en zelfs koeien kunnen ons helpen onze gedachten beter op een rijtje te zetten. Een overzicht van verschillende ‘dierondersteunde therapieën’.

Equitherapie

Bij deze therapie wordt de hulp ingeschakeld van paarden. In alle soorten en maten wordt er hulp aangeboden aan mensen met uiteenlopende vragen. Lize van Ginkel geeft equitherapie aan kinderen: ‘Door oefeningen en spelletjes met het paard kunnen kinderen meer over zichzelf leren en zich zo verder ontwikkelen’. ‘Het paard spiegelt het gedrag van de persoon die met hem werkt’, aldus Lize. Hierdoor kan iemand veel over zichzelf leren.

 

Therapiehonden

Ook honden, echte contactdieren, kunnen ingezet worden bij therapieën. Gezien hun aard als roedeldier hebben ze behoefte aan contact en interactie. Ze nodigen mensen uit om iets met ze te ondernemen. Ook geven ze een vertrouwd gevoel, ze vertellen tenslotte niets door! Stichting Contacthond traint honden voor deze vorm van therapie die onder meer wordt ingezet voor logopedie, psychotherapie, en zelfs fysiotherapie.

Zwemmen met dolfijnen

Voor autistische kinderen, kinderen met het Downsyndroom, maar ook kinderen met hersenletsel is er de mogelijkheid in therapie te gaan met dolfijnen. Speciaal getrainde dolfijnen helpen de therapeut bij het begeleiden van de kinderen. De tiendaagse therapie, verdeelt over twee uur per dag, levert uiteindelijk nieuwe inzichten op over de ontwikkeling van een kind, waar daarna in de reguliere therapie weer mee verder kan worden gegaan. Daarnaast vinden de kinderen het natuurlijk hartstikke leuk!

Koeknuffelen

Zelfs koeien kunnen een helende werking hebben… Wel eens gehoord van koeknuffelen? ‘Niet alleen de koe geniet van deze gebeurtenis, want de ademhaling en de hartslag van een koe heeft een bewezen ontspannen effect op de mens.’, zo promoten de knuffelboerderijen zich. ‘Je kunt je dan ook helemaal overgeven aan Sjoukje, Hiltsje, Baukje, Bertha, of Sytske!’

 

Iets voor jou om te gaan knuffelen met een koe, of spelen met een paard? Of laat je de therapie liever over aan mensen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.