Innovatie in oorlogstijd

tampon1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oorlog brengt een hoop narigheid met zich mee, maar er wordt ook een heleboel uitgevonden. Ook voorwerpen die je niet zo gauw zal verwachten. Een overzichtje.

1. Het tampon.

Hoewel de eerste varianten van het tampon al ergens bij de oude Egyptenaren opdoken, werd het pas echt een succes in de Tweede Wereldoorlog. Hoe dan? Simpel. In oorlogstijd neemt het aantal gevallen van mensen met gaten in hun lijf behoorlijk toe. En dat terwijl de grondstof voor bandages, katoen, steeds schaarser werd. Kimberly-Clark (jeweetwel, van de papieren handdoeken op het toilet) vond een alternatief dat vele malen absorberender is dan katoen, cellu-cotton. De stof was een succes, en werd ook opgepikt door de dames aan het front tijdens ‘de zwaardere dagen van de maand’ (let op: niet al te fris filmpje!).

2. De jerrycan.

Een container waar vloeistof in kan. Hoe moeilijk wil je het hebben? Het ontwerp stamt uit de Tweede Wereldoorlog, en is eigenlijk nog steeds ongewijzigd. De naam komt van de bijnaam die de geallieerden aan de Duitsers gaven (German > Jerry), die het ontwerp hebben geperfectioneerd. Dat kruis wat je vaak in de zijkant van zo’n jerrycan ziet gedrukt is bijvoorbeeld niet alleen esthetisch, maar ook versterkend voor de constructie. Of wat dacht je van 2 handvatten? Kan je namelijk met zijn tweeën sjouwen. Wel zo fijn als je jerrycan vol zit. Klik hier vol 4 minuten vol jerrycan-tips!

3. De frisbee.

Walter Frederick Morrison stond in 1938 met zijn vrouw op een strand met een omgebouwde cakevorm over te gooien toen iemand hem 25 cent bood voor het ding. Toen Morrison ten tijde van de oorlog als piloot werd neergehaald en krijgsgevangene werd gemaakt, had hij tijd genoeg om handen om zijn cakevorm te perfectioneren. Na de oorlog werd zijn zwevende schotel opgepikt door wat speelgoedfabrikanten. Die gaven het de naam frisbee, omdat het qua vorm deed denken aan een soort cake die Frisbie werd genoemd.

Nog steeds populair, die frisbee:

Een gedachte over “Innovatie in oorlogstijd

  • 1 april, 2013 om 17:03
    Permalink

    Die frisbeeguy is echt niet normaal goed, maar zou hij verder ook nog een leven hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.