‘Je blieven een Spak’nburger’

Klaas Korlaar“Je blieven een Spak’nburger”, vertelt de 71-jarige Klaas Korlaar uit Spakenburg. In het dorpje aan het IJsselmeer praat (en zingt) nog altijd bijna iedereen in dialect, misschien wel het kleinste dialect van Nederland. Korlaar is trots op het Spakenburgs en vindt dat het moet blijven bestaan. “Eigenlijk moet het dialect van nu opgeschreven worden, zodat je het over 300 jaar nog kunt teruglezen.”

Korlaar woont zijn hele leven al in het vissersdorp waar nog veel Spakenburgs gesproken wordt. “Heel veel mensen spreken Spakenburgs. Jongeren maken er alleen een ander soort dialect van. Ze noemen paars bijvoorbeeld peers, hoewel de ouderen altijd gewoon paars zeggen.” Toch vindt Korlaar de veranderingen in het dialect niet zo erg. Hij is al lang blij dat het ‘stukje cultuur’ behouden blijft. “Je hoeft niet in klederdracht te lopen, maar de taal moet echt blijven.”

Korlaar glundert wanneer hij over zijn dialect praat. Zijn accent valt op en dat weet hij zelf maar al te goed. “Die klank blijft er altijd in. Je spreekt wel Hollands, maar toch met een accent. En dat is leuk, want daardoor herken je als Spakenburger een andere Spakenburger.” Met mensen van buitenaf spreekt Korlaar niet in dialect. “Aje echt plat dialect spreekt en je kom van buitenaf, dan sta je met open mond te kijken.”


Grotere kaart weergeven

Al verandert het Spakenburgs met de jaren, de taal zal volgens Korlaar altijd blijven bestaan. “Ons dorp bestaat al meer dan 650 jaar en nog steeds wordt het Spakenburgs gesproken. Ik denk wel dat het dorp ooit opgeslokt zal worden door Amersfoort, maar het Spakenburgs zal onderling altijd gesproken blijven worden.”

Nog één zinnetje dan… “Het Spakenburgs moet blieven bestoan omda ik zelluf een Spakenburger bin”, aldus een trotse Korlaar.

Poldernederlands
Volgens taaldeskundige Jan stroop bestaat het echte Algemeen Beschaafd Nederlands niet meer. Lees er hier meer over.

CampusTalk
Een klein voorproefje voor de uitzending van CampusTalk. Voor Blik buiten de regio volgt Pieter (@pietermunnik) een cursus plat Rotterdams bij Astrid. En wil je stiekem ook zien hoe Astrid in ‘gewoon Nederlands’ praat? Dat zie je ook in het filmpje hieronder.

http://www.youtube.com/watch?v=uCAaDsDE53A

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.