Met de rolstoel in de trein: het kan dus makkelijker

Het is niet altijd even makkelijk om met het openbaar vervoer te reizen, maar voor wie in een rolstoel zit wordt het soms wel erg lastig. Er moeten oprijplanken geregeld worden om de trein in te komen, afspraken moeten ruim van te voren gemaakt worden en dan is het nog maar hopen dat alles soepel verloopt. De NS en ProRail zijn hard bezig om de omstandigheden te verbeteren, maar dat is een proces wat nog jaren lijkt te duren. In andere landen lijkt het geen probleem: Denemarken bijvoorbeeld, heeft een uitstekend systeem om rolstoelgebruikers de trein in te helpen.

Wie in Nederland in een rolstoel met de intercity wilt reizen, dient drie uur van te voren een afspraak te maken. Zo kan een gekwalificeerd persoon worden ingeschakeld om de oprijplank te bedienen, of op sommige stations een taxibedrijf worden ingeschakeld om te helpen met het in- en uit de trein komen. Wie met een sprinter wilt reizen hoeft geen afspraak te maken, hier zou zonder problemen naar binnen gereden kunnen worden. Helaas blijkt dit in de praktijk lang niet zo eenvoudig.

Misschien kunnen we nog wat leren van andere Europeanen: in Denemarken is het inrijden van de treinen voor rolstoelgebruikers bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger. Deze trein in Kopenhagen bijvoorbeeld, heeft een ingebouwde oprijplank die uitgeklapt kan worden voor rolstoelgebruikers. Goed idee voor de NS, misschien?

3 gedachten over “Met de rolstoel in de trein: het kan dus makkelijker

 • 2 november, 2015 om 16:12
  Permalink

  Inderdaad, waarom is dit hulpmiddel uberhaubt nog niet geïntroduceerd bij de NS? Moeten waarschijnlijk nog 1000 pilots mee gehouden worden…. Gr Saskia

 • 10 september, 2014 om 16:14
  Permalink

  Het lijkt mij dat dit mogelijk moet zijn voor het openbaar vervoer in Nederland.

 • 21 augustus, 2014 om 20:23
  Permalink

  Zo simpel! En waarschijnlijk helemaal niet duur, moet toch mogelijk zijn??NS, kijk eens naar de Denen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.