Minder wapens sinds drama Alphen

Bron: De SnipUit recent onderzoek is gebleken dat het aantal wapenvergunningen per duizend inwoners in Lopik een stuk hoger ligt dan andere gemeenten in Utrecht. In Lopik leidt dit niet tot meer incidenten met vuurwapens. Hoe zit dat eigenlijk op landelijk niveau?

De landelijke politie heeft een slecht overzicht van het aantal incidenten waar vuurwapens bij zijn betrokken. Hierdoor is het vrij lastig om in te schatten hoeveel voorvallen hebben plaats gevonden met schiettuigen. Op dit kaartje is duidelijk te zien in welke gemeenten het aantal vergunningen hoog (en laag) ligt. Zo is te zien dat er in Utrecht maar drie wapenvergunningen per duizend inwoners zijn afgegeven. Het hoge aantal vergunningen in Lopik (29 op de 1000 inwoners heeft een wapenvergunning) heeft te maken met de twee schietverenigingen die de gemeente ken. In Utrecht is maar één schietvereniging te vinden.

Sinds het drama in Alphen aan de Rijn (2011) zijn de regels flink aangescherpt. Mensen met een wapenvergunning en wapen krijgen nu ieder jaar door de politie thuis een inspectie. Daar wordt gekeken of het wapen (of wapens) goed zijn opgeborgen en of de munitie apart van het vuurwapen is opgeborgen. Voorheen werd deze controle een stuk minder uitgevoerd.

De aanscherping van de controles werpt zijn vruchten af. De afgelopen twee zijn er veel meer wapenvergunningen ingetrokken dan voor de schietpartij in Alphen aan de Rijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.