Ook bomen knuffelen? Dat kan!

652375-eenzame-boom-onmeadow-met-interessante-wolken Bomen knuffelen, zelfs jij kan het! Kijk eens in de omgeving, want er is vast en zeker een boom die jij best wel mooi vindt. En dan kun je het begrip ‘mooi’ abstract nemen, hoor. Gewoon eentje die je het meest aanspreekt, of eentje die het minst lelijk is. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn zelfs zeven officiële stappen voor het knuffelen van een boom. Het gaat als volgt: 

 

 1. Ga naar buiten en begeef je in een natuurlijke omgeving.
 2. Loop naar een boom die je op een of andere wijze aantrekt, wegens zijn vorm of grootte, zijn bast of bladeren, het maakt niet uit als het maar aantrekkelijk voor je is.
 3. Ga bij de boom van je keuze staan en vraag (mag zonder woorden) toestemming om je te mogen verbinden met de boom. Als het goed aanvoelt om de oefening met de boom op deze plek te doen, dan ga je naar de volgende stap. Voelt het niet goed: zoek een andere boom die goed aanvoelt.
 4. Houd je adem net zo lang in tot het onaantrekkelijk voor je wordt en je niet anders kunt dan weer ademhalen.
 5. Op het moment van ademhalen raak je de boom aan en blijf je rustig door ademen
 6. Laat de boom los en houd wederom je adem in (herhaal stap 4 en 5 een aantal malen en neem de tijd ervoor, minimaal 10 minuten). Belangrijk: realiseer je dat de kooldioxide die je uitademt, opgenomen wordt door de boom, die vervolgens zuurstof voor je maakt.
 7. Ga na wat er nu veranderd is. Voelt het anders aan, is je stemming veranderd? Hoe voel je je over deze verbinding? Voel je je nu anders dan voordat je de oefening begon?

Voel je het al? Ja hè? Dan ben je nu een bomen knuffelaar. Met dank aan Françoise Vaal, natuurlijk.

Eén gedachte over “Ook bomen knuffelen? Dat kan!

 • 15 maart, 2013 om 13:53
  Permalink

  Zweverig! Grote vraag blijft alleen: waarom zou je bomen gaan knuffelen? Voel je je daarna beter? Maar misschien hoort die twijfel er wel bij en moet ik het zelf eens uitproberen, haha 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.