Topsport voor viervoeters

Dog jumping over the hurdle

Om een hond fit en gezond te houden, kun je met hem aan de wandel gaan. Maar je kunt ook echt met een hond gaan sporten! Een van deze sporten heet agility, waarbij een hond zo snel mogelijk een lastig parcour af moet leggen.

Agility is het Engelse woord voor behendigheid. En dat is ook de bedoeling bij deze sport: snelheid, lenigheid en intelligentie worden op de proef gesteld. Natuurlijk is het ook een goede conditietraining! Zo snel mogelijk moet de hond proberen een parcour af te leggen met verschillende hindernissen, geleid door de stem en lichaamstaal van zijn begeleider. Zo heeft aan het einde van de training niet alleen de hond, maar ook de baas een goede workout gehad.

Kynologenclub Zeist kent een aantal leden die zich fanatiek bezighouden met de sport. Ben Gräfe, lid van KC Zeist en zelf handelaar in agility materiaal, legt een paar van de spelregels uit. Meer weten? Nederland heeft ook een eigen agilityclub.

http://www.youtube.com/watch?v=-XtlGDYgY-0&feature=youtu.be

6 gedachten over “Topsport voor viervoeters

 • 4 april, 2013 om 12:28
  Permalink

  Ik doe zelf aan behendigheid met mijn eigen hond, op hondenclub de Roedel in Uithoorn. Ze is nu 9 jaar oud, maar vindt het nog steeds geweldig. Ik kan niet zeggen dat ze echt snel is, maar ze vindt het heel leuk! Behendigheid zorgt er niet alleen voor dat honden zelf bewegen (wat echt super belangrijk is, zeker naarmate ze ouder worden), maar ook dat een goede samenwerking ontstaat tussen handler en hond. De hond moet zijn/haar handler goed in de gaten houden om te weten wat hij/zij moet doen.
  Behendigheid is naar mijn idee niet voor alle honden geschikt, als een hond echt veel te zwaar is dan is dit erg belastend voor zijn gewrichten. Bij het springen over een hindernis komt al het gewicht op de voorpoten te staan (en dat kan pijn doen!!). Ook zijn niet alle eigenaren bereid om zelf actief te zijn.
  Een andere optie om je hond lekker te laten bewegen en af te laten vallen is DogJog. Onder begeleiding van een trainer krijgt de eigenaar advies over voeding en gaat de hond mee om een stuk te rennen. De eigenaar kan er zelf voor kiezen of deze mee wil rennen of dat de hond alleen met de trainer op pad gaat. http://www.DogJog.nl gaat binnenkort online, maar op de facebookpagina is al het een en ander erover te lezen.

 • 4 april, 2013 om 10:57
  Permalink

  Mozes! Heeft die een hond ingeslikt ofzo?

 • 4 april, 2013 om 10:48
  Permalink

  Ik heb gehoord dat overgewicht ook bij slangen voorkomt… :O

 • 2 april, 2013 om 10:29
  Permalink

  Ik zou dit ook wel willen doen, maar ik geef het weinig kans met mijn kat…

 • 1 april, 2013 om 16:56
  Permalink

  Wauw, deze honden zijn echt vet goed. Misschien moet ik mijn dikke teckel ook maar eens opgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.