Trouwe wakers in de stad

hond_met_petInbraken en criminaliteit zijn schering en inslag in de grote stad. Natuurlijk wordt er van burgers altijd verwacht dat ze ogen en oren openhouden en verdachte zaken melden, om de buurt veilig te houden. Helaas zijn onze eigen zintuigen niet altijd scherp genoeg, dus vraagt de politie hulp van wel heel aaibare criminaliteitsbestrijders.

Met het Project Waaks! roept de politie in de gemeente Utrecht de hulp in van alle baasjes en hun trouwe viervoeters. Het idee achter het project is het veiliger maken van een wijk, door extra oplettend te zijn tijdens het uitlaten van een hond. Hondenbezitters zijn vaker op straat, kennen de buurt vaak beter en hebben het ook eerder door wanneer er iets verandert in het uitlaatrondje. Daarnaast reageren honden ook sterker op verdachte geluiden en bewegingen in en rondom het huis. Waaks! zorgt voor een directe lijn tussen het baasje en de politie, zodat het baasje alert blijft en de politie direct kan reageren.

De honden die meedoen aan het project ontvangen een penning. De eerste penning werd door burgemeester Wolfsen uitgereikt aan hond Kaya in wijk Vleuten-de Meern. Op dit moment is dit de enige wijk waar het project op proef gedraaid wordt, maar in de toekomst zullen baasjes in alle wijken in Utrecht opgeroepen worden om deel te nemen aan het project. In Vleuten-de Meern nemen tot nu toe 38 baasjes en hun viervoeters deel aan het project. Aanmelden kan heel makkelijk via de site van de gemeente Utrecht. Het enige wat je nodig hebt is een beetje plichtsbesef en –natuurlijk- een hond.

 

CDA-raadslid Chantal Hakbijl geeft een korte uitleg over project Waaks!. Het CDA had graag gezien dat deelnemers aan het project uitsluitsel zouden krijgen voor de belasting die ze betalen over de hond. Helaas gaat dit niet door.

[jwplayer mediaid=”30198″]

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.