Van pulp tot papier: zelf maken

IMG_0857In CampusTalk aflevering 4 vertelt Leo Hoegen over zijn oude ambacht: papierscheppen. Het gaat met oude ambachten als deze heel slecht, en als er niet wordt ingegrepen verdwijnen deze ambachten voor altijd in de ouderwetse boeken. Volgens Ineke Strouken, directrice van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), is het daarom van belang ervoor te zorgen dat de kennis van deze ambachten niet verloren gaat.  Vandaar op CampusBlog: een lesje papierscheppen!

 

Benodigdheden:

 • oud papier
 • een kleine bak met water
 • een mixer
 • een vierkante zeef
 • huishouddoekjes

De stappen:

1. Verzamel oud papier en laat dit papier goed weken in een bak met water.
2. Zodra het papier zacht is en goed doorweekt, is het tijd om het papier te mixen met de mixer.
3. Als het papier goed is gemixt, is er een papje ontstaan. Dit wordt ‘pulp’ genoemd. De pulp vormt de basis van het nieuwe papier. De pulp doe je in een grotere bak met water. Roer de pulp goed door het water heen.
4. Na deze stap is het tijd om te zeven. Een vierkante zeef is gemakkelijk te maken door vier dunne, kleine latjes als een fotolijstje tegen elkaar aan te timmeren en door de ruimte in het midden te dichten met fijnmazig gaas. De grootte van de zeef bepaalt de grootte van het uiteindelijke papier. Houd daar rekening mee bij het maken van de zeef.
5.
Haal de zeef door het water met de pulp en ‘schep’ je papier. Als het midden van je zeef goed is gevuld haal je de zeef uit het water. Laat het water er goed uitdruipen voor je verder werkt met de pulp.
6. Druk de pulp in je zeef op een droog huishouddoekje en leg daar een ander droog huishouddoekje overheen. Nu is het een kwestie van even geduld hebben tot de rest van het water in de doekjes is getrokken. Je kunt dit blijven herhalen tot je genoeg papier hebt geschept.
7. Als het papier redelijk droog aanvoelt, pak je het bovenste doekje en hang je dat aan één kant aan een hanger met knijpers. Herhaal dit tot je alle doekjes hebt opgehangen.
8. Wacht af tot het papier droog is en je kunt er alles mee doen! Tekenen, printen, kaarten maken… Veel plezier

Wist je dat…

Er nog maar vier professionele ambachtelijke papiermakers zijn in Nederland?
Je zelfs papier kunt maken van een spijkerbroek?
Ambachtelijk papier maken veel beter is voor het milieu dan het papier dat wordt gemaakt in fabrieken?

Foto’s

PapierscheppenLogoIMG_0875Hand onder pulpMaterialenLeo HoegenAmbachtelijke papieren

Eén gedachte over “Van pulp tot papier: zelf maken

 • 21 november, 2014 om 15:40
  Permalink

  Hoe hebt u de foto op het eigen gemaakte papier gekregen? Gewoon in de printer?
  groeten, Arie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.