vrijwilligers van het Spoorwegmuseum

spoorwegmuseum

Net als de meeste musea draait het Spoorwegmuseum op de vrijwilligers.
Wat doen deze mensen allemaal voor dit museum dat een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis laat zien.

 

 

 

In de uitzending kon je de mannen van de werkgroep Stoom al bezig zien. Er zijn echter nog veel meer vrijwilligers in het museum.
Ongeveer 85 mensen houden de boel draaiende.
Naast Stoom zijn er ook mensen die zorgen voor de rondleidingen. Deze groep bestaat uit jongeren, ouderen, mannen en vrouwen. En jij als bezoeker kan hier een rondleiding aanvragen.

Wat betreft de andere vrijwilligers, die zijn net als de werkgroep Stoom verantwoordelijk voor vele verschillende onderdelen van het rijdende en niet rijdende materiaal dat in het Spoorwegmuseum staat.

Mocht jij nu ook geïnteresseerd zijn om vrijwilliger te worden, dat kan altijd! Ze zijn nog opzoek naar de volgende mensen:
Het Spoorwegmuseum is nog op zoek naar:

 • echte techneuten met een gedegen technische achtergrond;
 • belangstellenden voor een werkgroep seinwezen in oprichting. De te formeren werkgroep zal zich bezig houden met onderhoud, instandhouding, demonstraties, reparaties, het vergaren van kennis, documenteren etc. van ons seinwezen (o.a. seinhuis, werkterrein, seinwagen).

 

 

Nog een klein overzicht van wat er allemaal voorbij komt tijdens het evenement Stoom. Dit gebeurde er in 2011

 

Naast de vele vrijwilligers die er werken. Komen er jaarlijks vele bezoekers langs bij het Spoorwegmuseum.
De meeste bezoekers die hier komen hebben interesse in treinen zijn er helemaal gek van of voor de kleinste begint hier juist een fascinatie.
Dus mocht je geïnteresseerd zijn om langs te komen, hier is het:

Grotere kaart weergeven

Dan als afsluiter.
Vele mensen zijn geïnspireerd geraakt door treinen. Vaak zijn er dan ook liedjes over geschreven. Wie kent het nummer van Guus Meeuwis met ‘Per spoor’ niet? Een ander wereldberoemd lied is ‘Midnight train to Georgia’ van Gladys Knight & The Pips.

Eén gedachte over “vrijwilligers van het Spoorwegmuseum

 • 24 november, 2014 om 19:17
  Permalink

  Geachte mevrouw / heer,

  Naar aanleiding van het onderwerp vrijwilligers in het Spoorwegmuseum mijn reactie daarop.

  Mijn reactie heeft specifiek betrekking op het stoomgebeuren in uw museum. Ik bedoel hiermee het daadwerkelijk werken met machines die primair dan wel secundair daadwerkelijk worden aangedreven door stoom.

  Mijn kennismaking met stoom dateert vanuit mijn jeugd in Haarlem, namelijk een drijvende en door stoom aangedreven hijsbok.

  Mijn ervaring als vrijwilliger met stoom dateert van september 1210 met de opleiding tot stoker in het Stoommachinemuseum te Medemblik. De opleidging tot 2de machinist is medio dit jaar afgerond. Op dit moment ben ik in opleiding voor 1ste machinist.

  Daarnaast sta ik regelmatig als machinist/stoker in het Zuiderzee Museum te Enkhuizen. En ben ik in opleiding als stoker op de stoomtrein van TATA STEEL.

  Mijn privé omstandigheden laten het toe dat ik mij intensief met stoom bezig kan houden.

  Gaarne zou ik in de gelegenheid gesteld worden om van gedachten te wisselen, indien daar ruimte en behoefte aan is, om te toetsen of ik iets voor het Spoorwegmuseum zou kunnen betekenen.

  Tot zover.

  Met vriendelijke groeten.

  Frans den Boer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.