Zo win je Monopoly

Albert VeldhuisJe moet natuurlijk een beetje geluk hebben, maar Monopoly wordt pas echt leuk als je het spel enigszins naar je hand kan zetten. Want winnen willen we allemaal. Computernerds, statistiekfreaks en intelligente analisten… ze deden er even over, maar hier zijn dan de gouden tips om iedereen te verslaan.

1. Koop de straten waar de meeste spelers opkomen. Vergeet die Kalverstraat, we komen veel vaker op Utrecht, Arnhem en Rotterdam.

2. Leg je geld op één stapel. Zo zien je tegenspelers niet precies hoe je ervoor staat en kun je makkelijker bluffen tijdens onderhandelingen.

3. Koop nooit Waterleiding of Elektriciteit. De kans is zeer klein dat je er geld mee verdient, laat staan Monopoly mee wint.

4. Koop die stations! De eigenaar zijn van 3 of 4 stations zorgt voor een constant inkomen.

5. Ruil in de beginfase (niemand met Monopolies) nooit zo, dat iemand anders een Monopoly krijgt en jij niet. Jouw doel is om de eerste en enige persoon op het bord te zijn met een Monopoly. Dat is cashen. Iedereen betaalt jou en niemand kan iets kopen.

6. Bouw zo snel mogelijk 3 huizen op een straat: dit maakt je snel rijk. Het rentepercentage dat jouw tegenspelers moeten betalen als ze op jouw straat komen stijgt enorm bij drie huizen.

7. Wees bedacht op valsspelers. Bekijk bijvoorbeeld altijd de kanskaart die iemand na het trekken gauw onderop de stapel legt. Het kan zomaar zijn dat hij of zij ‘Ga verder naar start’ voorleest, maar er ‘Betaal een boete van 1000 gulden’ op staat.

8. En last but not least: heb geen medelijden. Staat je tegenspeler op het randje van faillissement? Geneer je dan niet om hem of haar de genadeklap uit te delen.

Monopoloog
Strategieën genoeg (zie hier, hier en hier). Maar de allerbeste strategie weet natuurlijk alleen de enige echte monopoloog van Nederland: Albert Veldhuis. Hij geeft hieronder de do’s en don’ts en vertelt daarvoor nog even welk Monopolyspel hij nou echt belachelijk vindt.

Wist je dat?
Wist je dat… het langste potje Monopoly 70 dagen duurde en er misschien een film over het spel gemaakt gaat worden? Meer weetjes over Monopoly lees je hier.

CampusTalk
In de uitzending van CampusTalk een item over een nieuw Monopolyspel: een Utrechtse versie! Wilt u weten of Albert al een Utrechtse Monopoly in de kast heeft staan (tussen zijn 450 Monopolyspellen…), of welke straten er op Monopoly Utrecht komen? Kijk dan naar CampusTalk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.