Bouwput Vredenburg

Wat een vreselijke bouwput is het weer hè? Vredenburg. Een en al stijgers en kapot beton. Maar een kijkje in het archief verraad dat dat eigenlijk niets nieuws is. Het plein is al sinds eeuwen onderhevig aan verandering.

De vredenburg (bron: Het Utrechts Archief)

Dat begint al met de originele Vredenburg, waar het plein naar is vernoemd. Datkasteel heeft er nog geen vijftig jaar gestaan voordat het in 1577 door de Utrechters wordt gesloopt. Daarna gaat het een tijd goed en verandert er niet veel op het plein. Er groeien bomen, er staan molens en de veemarkt wordt er gehouden. Er is rust. In ieder geval wat betreft de architectuur. Er is op andere vlakken wel degelijk leven in de brouwerij, want ook de kermis wordt op het plein gehouden.

De bouw van het houten jaarbeursgebouw (bron: Het Utrechts Archief)
Het houten jaarbeursgebouw toen het klaar was (bron: Het Utrechts Archief)

Vanaf de 20e eeuw leeft het plein op als handelsplek. In 1918 wordt er een houten jaarbeursgebouw gebouwd. Die wordt uitgebreid en daarmee is bouwput Vredenburg een feit. De jaarbeurs groeit zo hard dat er in de jaren ’50 geen plek meer over is op het plein en het gebouw moet verhuizen naar de locatie aan de Croeselaan, waar het nu nog steeds zit. Het gebouw oude gebouw gaat in de jaren ’70 tegen de vlakte, waarna Hoog Catharijne en het muziekcentrum er verrijzen. Bij elkaar wordt er dus al bijna

een eeuw vernieuwd op het plein.

Het muziekcentrum heeft de recente vernieuwingen gedeeltelijk overleeft, maar toch kunnen we het niet meer zien. Het is namelijk opgeslokt door het nieuwe muziekpaleis, dat er omheen is gebouwd. Het nieuwe gebouw is dan ook ontworpen door dezelfde architect. Die koos ervoor om de grote zaal te behouden, mede vanwege de goede akoestiek, maar wie weet ook uit sentimentele overwegingen.

 

Het muziekpaleis is nu bijna klaar en het plein moet in 2016 worden opgeleverd. Hoe lang ze het dan volhouden is nog te bezien, maar reken er maar op dat we het plein over vijftig jaar alweer niet herkennen.

 

Het nieuwe muziekpaleis (bron: CU2030)
Het nieuwe muziekpaleis (bron: CU2030)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.