Duurzaam cremeren nog niet legaal

Na het zien van het duurzaam begraven item tijdens de uitzending van CampusTalk was er nog een artikel op deze blog te lezen over duurzaam cremeren. Dat is namelijk nog illegaal, en dat terwijl cremeren an sich het meest milieuonvriendelijk is. Hoe komt het toch, dat de politiek daar geen verandering in wil brengen?Ook bij de gemeente Utrecht weten ze eigenlijk niet waarom het zo is. In een kort gesprek met Mirjam de Rijk werd gelijk aangegeven dat het onderwerp duurzaam cremeren voorlopig geen prioriteit heeft op de agenda van de GroenLinks wethouder. Dat is vreemd, mede door het feit dat GroenLinks een partij is die voor dit soort dingen pleit. Wat houdt hen tegen?

Bron: Kassa

Het ligt aan de complexe wet op lijkbezorging in Nederland. Aangezien er veel meer andere problemen op de politieke agenda staan, zoals het Marokkanen debat en Cyprus, krijgt de wet op lijkbezorging nog geen voorrang. Wellicht dat dat in de zomer daar verandering in komt.

TNO, de onafhankelijke kennisorganisatie die de overheid adviseert op meerdere gebieden, kwam in 2011 al met een onderzoek naar resomeren – een vorm van duurzaam cremeren. De wetenschappelijke organisatie kwam tot een duidelijke conclusie: resomeren is veel duurzamer en milieuvriendelijker dan alle andere soorten van cremeren. De NOS maakte er nog een item over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.