IJshockeylegendes

nhlpuck
Een ijshockeypuck uit de NHL-league. Foto: blogsports.net

Utrechter Tonny Collard mag met recht een ijshockeylegende genoemd worden. Hij is een van de weinige Nederlanders die ooit de Europese top in het ijshockey gehaald heeft en hij was jarenlang het gezicht van ijshockey in Nederland. Helaas is Nederland geen ijshockeyland en hebben wij nooit internationale sterren voort gebracht. Campusblog zet de grootste ijshockeyers ter wereld op een rijtje. Toevallig allemaal Canadezen.

Wayne Gretzky

Voetbal heeft Maradonna, Basketbal Michael Jordan en ijshockey heeft Wayne Gretzki. De Canadees is zonder twijfel de beste hockeyer aller tijden. Hij heeft 40 NHL-records op zijn naam staan en de meeste daarvan zullen waarschijnlijk nooit verbroken worden. Hij heeft de meeste doelpunten en meeste assists en werd negen keer uitgeroepen tot meest waarde volle speler van het seizoen.

Gordie Howe

Uit de tijd dat ijshockey nog gespeeld werd zonder helm (ook door de keepers) is Gordie Howe. Hij speelde maarliefst 26 seizoenen op het hoogste niveau, en kreeg daardoor de bijnaam Mr. Hockey. Op het eind van zijn carrière speelde hij met zijn zoons Marty en Mark in een team en geloof het of niet. Hij was beter dan die twee bij elkaar.

Bobby Orr

Bobby Orr was geen flitsende spits die de doelpunten maakte zoals de meeste legendarische spellers uit de NHL, hij was een verdediger. Maar wel een verdediger die de postitie opnieuw uitvond. Hij liet zien dat verdedigers meer moesten kunnen dan alleen beuken uitdelen. Hij bouwde het spel van achteruit op en was vaak een extra aanvaller. Als zijn carrière niet geplaagd werd door blessures was zijn status nog groter geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.