Men kent een vogel aan zijn…

RavenSpreekwoordelijk moet dit gezegde natuurlijk worden afgemaakt met het woord ‘veren’. Want over het algemeen herkent men een vogel aan zijn veren. Maar in het echt gaat dit spreekwoord niet op, want een échte vogelspotter herkent een vogel aan zijn… Zanggeluid! Daarom op CampusBlog een lesje Utrechtse vogels en vogelgeluiden!

Zoals jullie hebben kunnen zien in CampusTalk zitten er prachtige vogeltjes verborgen in Oud Wulven en Nieuw Wulven in Houten. Zo hebben jullie de specht kunnen zien, de koolmees, de boomkruiper, de reiger, de kraai en de merel. Natuurlijk hebben we niet alles op film kunnen zetten. De volgende vogeltjes zijn namelijk heel snel, maar ook te zien in de Houtse bossen.

blauwborst1Blauwborst

De blauwborst is een klein vogeltje dat te herkennen is aan, jawel, de blauwe details op de veren op de borst. In de winter zit dit vogeltje in de hitte van West-Afrika en het Iberische Schiereiland, maar in de zomer keert de blauwborst terug naar onder andere Europa. Ze leven het liefst in gebieden waar een geleidelijke overgang plaatsvindt van rietmoerassen naar moerasbos. En natuurlijk moeten er een heleboel insecten leven. Dat maakt de Wulven in Houten een perfecte leefomgeving voor de blauwborst. Wil je ‘m spotten? Luister dan even naar de zang.

GoudhaanGoudhaan

De goudhaan is het kleinste vogeltje in Europa en is overwegend geel. Goudhaantjes leven in de winter in met name het zuidelijke deel van Europa en trekken iets voor de lente naar het noorden. Ze leven het liefst in een omgeving met veel naaldbomen. Na het broedseizoen trekken ze vaak naar de Waddeneilanden om van daar uit door te trekken naar het zuiden. Ook de goudhaan eet het liefst insecten en spinnen. Dit vogeltje wordt niet snel gezien en gehoord. Dat komt omdat ze een vrij hoge roep hebben. Mocht je toch een poging willen wagen: luister naar de zang.

gaai2

Gaai 

De gaai is te vinden in gebieden met loofbomen. Ze houden het qua voedsel niet alleen bij insecten. Ze eten namelijk ook graag eikeltjes, en bij speciale gelegenheden jonge vogeltjes. Dat laatste maakt ook dat de gaai op het moment dat hij of zij jonge vogeltjes heeft, het territorium fel verdedigt. In dit broedseizoen zul je de gaai verder niet veel horen: ze zijn vrij stil. Dus mocht je ze horen mag je trots zijn op jezelf. Toch, voor de zekerheid, het zanggeluid van de gaai.

Verder zijn bijvoorbeeld ook nog winterkoningen te vinden, matkoppen, vinken en zanglijsters.

Tekeningen van de vogels op dit blog zijn door Elwin van der Kolk.

Filmpjes van de vogelgeluiden op dit blog zijn van Michael de Vries van Natuur In Eigen Land.

 

3 gedachten over “Men kent een vogel aan zijn…

 • 4 april, 2013 om 11:30
  Permalink

  De roodborst is natuurlijk te herkennen aan de rood/oranje borst. Het is een klein vogeltje dat verder overwegend bruin is. De site van de Vogelbescherming Nederland is overigens erg handig om dit soort dingen op te zoeken!

 • 4 april, 2013 om 10:55
  Permalink

  Volgens hebben die een blauw borstje

 • 4 april, 2013 om 10:54
  Permalink

  Volgens mij heb ik roodborstjes in de tuin, maar ik twijfel. hoe herken ik die dan???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.